Metoda „Iubire prefăcută“ face victime în România, tot mai mulți oameni ajungând să cadă în plasa infractorilor care folosesc acest tip de înșelăciune. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite un avertisment.
Este vorba despre o nouă tentativă de fraudă pe care infractorii cibernetici o folosesc pentru a obține bani de la victime. Metoda ingenioasă este pusă în practică pe rețelele de socializare.
Atacatorii cibernetici trimit un mesaj pentru a atrage românii în capcană. „Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer si de încredere pentru sora mea. Este foarte amabila si frumoasa.
Dacă sunteți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prieteni”, este mesajul pe care mai mulți români l-au primit în ultima perioadă. Specialiștii în securitate cibernetică spun că mesajele sunt trimise de pe conturi de social media în spatele cărora se află atacatorii.
De altfel, indivizii pot utiliza și site-uri de întâlniri ori email-ul pentru a-și pune planul în aplicare. Românii trebuie să acorde o mare atenție conținutului acestor tipuri de mesaje.
De obicei, atacatorii își declară „sentimentele de iubire”, iar apoi cer să vorbească în privat cu persoana în cauză. Victimele care cad în plasa lor ajung să le trimită fotografii sau videoclipuri intime.
După ce le câștigă încrederea, atacatorii le solicită bani, cadouri sau date bancare. Dacă victimele refuză, infractorii recurg la șantaj. Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite o serie de recomandări.
Românii trebuie să fie atenți dacă mesajele respective sunt vagi ori au greșeli de scriere și exprimare. De asemenea, nu trebuie să trimiteți materiale compromițătoare care pot fi utilizate în scopul șantajului.
„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului”, recomandă DNSC.