Românii, din dorința de a-și rotunji veniturile, apelează la diverse metode de muncă, printre care „la gri” sau chiar „la negru”. Acestea sunt definite prin muncă subdeclarată sau nedeclarată, fiind sancționate dur de lege.
Munca la gri este definită ca muncă subdeclarată. Aceasta reprezintă, potrivit Codului Muncii, acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.
„Munca la gri și la negru sunt fenomene cu impact semnificativ asupra pieței muncii, economiei și drepturilor angajaților. Munca la gri de definește prin faptul că angajatul are un contract de muncă, dar veniturile declarate sunt mai mici decât cele reale, diferența fiind plătită „în mână” pentru a evita taxele și impozitele. Munca la negru este activitatea prestată fără contract de muncă, fără contribuții plătite la stat și fără protecție legală”, explică specialistul în Resurse Umane, Corina Neagu, pentru FANATIK.
Mai simplu spus, munca la gri se referă la situația în care angajatorul oferă un salariu mai mare decât cel apărut pe documentele contabile. Pe românește, ne referim la „banii în plic”. Astfel de situații au loc atunci când firmele doresc să fiscalizeze sume mai mici decât cele acordate în realitate salariatului.
Pe lângă sancțiunile pentru munca nedeclarată, cunoscută ca „munca la negru”, în Codul muncii au fost adoptate, din 2021, amenzi și pentru „munca la gri”. Amenda pentru aceasta poate ajunge până la 200.000 de lei.
Pe lângă aceste sancțiuni, firmele care comit astfel de ilegalități vor avea de plătit și impozitele aferente veniturilor oferite, dar și penalitățile și dobânzile impuse.
Reglementarea și sancționarea acestor practici are drept scop descurajarea fenomenului de „muncă la gri”. Nu doar bugetul statului este afectat, ci mai ales angajații care nu vor beneficia de pensia aferentă muncii lor tocmai din cauza neplății contribuțiilor pe întreaga sumă primită.
„În ceea ce privește drepturile angajaților, munca la gri oferă protecție parțială, dar pensia și alte beneficii sociale sunt afectate de salariul oficial mai mic. Efectele asupra economiei se referă la pierderea parțială de venituri fiscale și la distorsionarea concurenței între firme. Apare și un impact asupra angajatorului, care reduce costurile fiscale, dar afectează reputația și relația cu angajații. Dacă vorbim și despre impactul asupra pieței muncii, munca la gri creează o piață duală, adică există angajați cu salarii reale mici în mod oficial, lucru care afectează statisticile și reglementările”, mai explică expertul.
Mai mult, munca la gri:
Chiar și în prezent, domeniile în care se practică cel mai des munca la gri sunt construcțiile, comerțul, alimentația publică, domeniul înfrumusețării și al service-urilor auto. Chiar și în domeniul HoReCa și în cel al pazei și protecției au fost situații în care nefiscalizarea era „în floare”.
Inspecția Muncii, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, a transmis ce alte dezavantaje are persoana care acceptă să presteze muncă subdeclarată sau nedeclarată:
Dovadă că acest fenomen este departe de a fi stopat, sute de persoane au fost descoperite, anul trecut, muncind fără forme legale sau luând banii în plic, după cum a informat Inspecția Muncii.
Ultima situație de acest gen a fost descoperită recent în București, unde Inspectoratul Teritorial de Muncă a identificat nu mai puțin de 95 de persoane care lucrau ilegal, adică la negru. S- întâmplat în timpul unui control la o firmă de curierat, fiind aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei.
Tot în Capitală au fost identificate 180 de persoane care, deși aveau contracte de muncă pentru timp parțial, ei prestau normă întreagă de muncă. Este vorba despre angajații unui mare lanț de comerț cu încălțăminte și articole din piele, cu puncte de lucru în diverse centre comerciale din oraș. Și aici s-au aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei.
„Respectarea timpului de muncă nu este opțională. Angajații trebuie să beneficieze de condiții corecte de muncă, iar angajatorii au obligația de a respecta legea. Vom continua controalele și vom sancționa orice încălcare care afectează drepturile salariaților”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspectorul general de stat adjunct al Inspecției Muncii.