News

Cum poate accesa România banii din PNRR! DNA-ul și Parchetul lui Kovesi trebuie să fie de acord

Cum poate accesa România banii din PNRR! DNA-ul și Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi trebuie să fie de acord pentru fiecare euro care iese din conturi
23.12.2021 | 08:10
Cum poate accesa Romania banii din PNRR DNAul si Parchetul lui Kovesi trebuie sa fie de acord
Cum poate accesa România banii din PNRR și de ce acorduri are nevoie. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Executivul condus de Nicolae Ciucă a introdus prin OUG unele măsuri pentru gestionarea fondurilor europene din PNRR. Astfel, au apărut mai multe instituții pe lista organismelor ce primesc atribuții să coordoneze și să gestioneze controlul acestor fonduri.

Interesant este că pe listă și-au făcut loc și Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, dar și Direcția Națională Anticorupție  și Agenția Națională de Integritate.

ADVERTISEMENT

Cum poate accesa România banii din PNRR!

Pe lângă acestea, mai există și OLAF și DLAF. Toate structurile primesc dreptul de a accesa, fără alte proceduri administrative, orice date și informații despre programele de investiții sau despre contractele de finanțare.

Mai mult decât atât, atenție, instituțiile pot chiar bloca de la plată orice investiție, până la finalizarea anchetelor sau chiar până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre Ordonanța de Urgență a Guvernului Ciucă nr. 124, emisă în 13 decembrie 2021. Aceasta stanilea practic cadrul instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene de redresare și reziliență.

Precum și pentru modificarea și completarea OUG 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul acestui Mecanism.

ADVERTISEMENT

Mai exact, cine citește capitolul al doilea descoperă organismele care primesc, prin OUG, atribuții în coordonarea, gestionarea și controlul fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare.

Pe lista aprobată de Ciucă există și Agenția Națională de Integritate, „în calitate de instituție cu competențe în domeniul prevenirii, constatării și combaterii conflictului de interese”.

ADVERTISEMENT

Apoi, de acord trebuie să fie și Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, „în calitate de organism independent al UE responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Ok-ul trebuie primit și de la DNA, condusă, până în 2018, de Kovesi, instituție descrisă ca „responsabilă pentru derularea urmăririi penale pentru infracțiuni de corupție și asimilate acestora, respectiv pentru infracțiuni contra intereselor financiare ale UE”.

De asemenea, pe listă se mai regăsesc și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Comitetul interministerial de coordonare a PNRR, Comitetul de Monitorizare a PNRR, Comitetul Interministerial pentru Achiziții Publice, Coordonatorii de reforme și/ sau investiții, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Consiliul Concurenței, Compania Națională de Investiții și Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT