ADVERTISEMENT
News

Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă pentru pensie. Tot ce trebuie să știe românii

Klaus Iohannis a promulgat marți legea care se referă la cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie, adoptată de Parlament în urmă cu o lună.
Autor: Rareș Mușătoiu | 22.06.2021 | 21:20
Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă pentru pensie. Tot ce trebuie să știe românii
Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă pentru pensie. Tot ce trebuie să știe românii foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii vor putea cumpăra până la șase ani de vechime pentru pensie, fiind necesar să plătească toate contribuțiile care s-ar fi încasat în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

De la începutul anului au crescut contribuțiile lunare, ceea ce a determinat și creșterea costului unui an de vechime până la 6900 de lei.

Cum se poate cumpăra vechimea în muncă. Ce trebuie să știe românii

Președintele României a promulgat legea care se referă la condițiile pentru cumpărarea vechimii în muncă. Aceasta va fi putea cumpărată doar de către cei care nu au calitatea de pensionari.

ADVERTISEMENT

Practic, contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult șase ani, în cazul în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte țări cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, conform Hotnews.

Va fi nevoie de următoarele acte:

  • Contract de asigurare socială;
  • Act adițional;
  • Declarație din care să reiasă că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
ADVERTISEMENT

Aceste documente trebuie depuse la casa teritorială de pensii până, cel târziu, la 1 septembrie 2023, iar plata se va realiza lunar sau într-o singură tranșă.

Plata se poate face prin orice mijloc de plată, chiar și numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei.

ADVERTISEMENT

Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare socială care va fi semnat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată valabil la data încheierii acestuia.

Cât costă cumpărarea vechimii

Majorarea salariului minim pe economie influențează direct și sumele necesare la cumpărarea vechimii. După ce salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei, acest lucru a determinat o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei pentru contribuțiile sociale, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime, adică 41.400 de lei pentru cumpărarea a șase ani.

ADVERTISEMENT

Încheierea unui contract pentru cumpărare retroactivă a vechimii pe o perioadă de maximum șase ani poate să fie solicitată numai în perioada 28.09.2020-31.08.2021, conform CNPP.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!