News

Cum poate fi descărcat certificatul verde. Documentul va fi obligatoriu pentru acces în unele localuri publice

Utilizarea certificatului verde se va extinde pe scară largă pe măsură ce valul 4 al epidemiei se va extinde, cu restricțiile aferente.
18.09.2021 | 16:02
Cum poate fi descarcat certificatul verde Documentul va fi obligatoriu pentru acces in unele localuri publice
ADVERTISEMENT

În urma deciziilor recente luate de autorități, accesului în restaurante, cinematografe etc. va fi condiționat de prezentarea certificatului  verde care să ateste vaccinarea, testarea recentă sau trecerea prin boală.

Astfel, documentul care până acum a fost folosit mai mult pentru călătoriile în străinătate va fi necesar și pentru acțiunile cotidiene ale fiecărui român, în localitățile în care rata de infectare a ajuns la 3‰.

ADVERTISEMENT

Certificatul poate fi descărcat online printr-o procedură relativă simplă, cu o durată redusă de timp, de pe o platformă creată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Etapele de descărcare a certificatului verde

Există mai mulți pași de descărcate a certificatului, însă aceștia nu ar trebui să pună probleme unei persoane cu minime cunoștințe de utilizare a internetului:

ADVERTISEMENT

1. Accesați site-ul https://certificat-covid.gov.ro pentru a începe procesul de descărcare.

2. Pentru autentificare folosiți o adresă de mail pentru a te putea autentifica, adresă la care veți primi un mail cu un link prin care veți putea accesa platforma.

3. Accesați linkul, iar de acolo apăsați butonul verde ”Certificat nou”, aflat în partea dreapta sus a ecranului.

ADVERTISEMENT

4. Selectați tipul documentului, CNP sau Pașaport/ Act de identitate. Pentru  eliberarea pe baza CNP trebuie completate următoarele rubrici: CNP, serie carte de identitate, număr carte de identitate. Pentru documentul eliberat pe bază de pașaport/ act identitate, trebuie precizate țara emitentă a pașaportului și tipul documentului, pașaport sau act de identitate

5. Completați inițialele numelui și prenumelui și apoi alegeți tipul de certificat verde.

În cazul certificatului de vaccinare, trebuie menționate următoarele date: tipul vaccinului administrat, județul în care a fost administrat vaccinul, luna în care a fost administrat. Județul și luna pot fi atât cele de la prima doză, cât și cele de la rapel.

ADVERTISEMENT

Pentru certificatul care atestă recuperarea după boală, trebuie specificate județul primului test pozitiv și  luna primului test pozitiv. Pentru certificatul care probează testarea, sunt necesare județul testului negativ și luna testului negativ.

6. Ultimul pas este rezolvarea testului CAPTCHA, urmat de apăsare butonului  ”Salvează.”

În mod normal, generarea certificatului durează câteva secunde, dar se poate prelungi dacă platforma este accesată de mai multe persoane concomitent. Generarea este anunțată printr-un mail care putea fi utilizat pentru autentificarea în platformă în vederea vizualizării certificatului.

Certificatul va putea fi folosit în format digital, pe un dispozitiv mobil, având documentul .pdf generat de platformă, precum și tipărit pe hârtie. Certificatul de vaccinare este valabil un an de zile din momentul generării, iar la verificare trebuie prezentat și un act de identitate.

În cazul persoanelor care nu au acces la internet, certificatul poate fi obținut pe mai pulte căi:

Puteți suna la numărul de telefon 021.414.44.25.
Puteți contacta Primăria orașului în care locuiești.
Puteți contacta Direcția de Sănătate Publică.
Puteți lua legătura cu Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor.

ADVERTISEMENT