News

Cum poate fi prevenit un al doilea val de COVID-19. Oamenii de ştiinţă avertizează că izolarea nu va opri pandemia

10.06.2020 | 18:28
Cum poate fi prevenit un al doilea val de COVID19 Oamenii de stiinta avertizeaza ca izolarea nu va opri pandemia
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de universitățile britanince Cambridge și Greenwich a ajuns la concluzia că doar măsurile de izolare nu vor fi suficiente pentru a stopa un al doilea val al pandemiei de COVID-19. Cercetătorii au  ajuns la concluzia că rata de transmitere a SARS-CoV-2 va putea fi redusă  doar dacă și măștile de protecție vor fi utilizate pe scară largă, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Măștile, esențiale în stoparea unui nou val de COVID-19

Analizele noastre susţin adoptarea în mod imediat şi universal a măştilor de către public”, a afirmat Richard Stutt, de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului publicat în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society.

ADVERTISEMENT

Până la identificarea unui vacccin eficient împotriva COVID-19, ”o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei şi de repornire a activităţii economice” ar fi reprezentată de purtarea pe scară largă a măștilor de protecție,  la care să se adauge reguli de distanțare fizică și unele măsuri de izolare, crede Strutt.

Probele fundamentate științific privind eficacitatea măștilor în reducerea transmiterii virusului au fost limitate la începutul pandemiei, mai ales că informațiile despre COVID-19 erau puține, fiind o boală nouă.

ADVERTISEMENT

După ce au apărut noi studii pe acest subiect, Organizația Mondială a Sănătății a decis să recomande public purtarea măștilor, inclusiv a celor confecționate artizanal.

Studiul realizat de universitățile britanice a studiat rata răspândirii virusului, așa-numita valoare R, în funcție de mai multe scenarii de utilizare a măștii, în asociere cu perioadele de izolare.

ADVERTISEMENT

Valoarea R reprezintă numărul mediu de indivizi infectați de o singură persoană. Dacă valoarea R este mai mare de 1, atunci epidemia este în extindere. Dacă valoarea este subunitară, contagiunea este pe un trend descendent.

Cercetătorii britanici au stabilit că purtarea măștii la fiecare ieșire în public este de două  ori mai eficientă în reducerea coeficientului  R decât atunci când se recurge la mască doar după apariție simptomelor. În toate scenariile luate în calcul, purtarea măștii de către cel puțin 50% din populație a condus la o valoare R sub 1, deteerminând astfel adoptarea de măsuri de izolare mai puțin stricte.

ADVERTISEMENT

Concluziile studiului nu au fost aprobate de întreaga comunitate științifică din Marea Britanie. O expertă în boli infecțioase de la Universitatea din Bristol, Brooks Pollock, susține că impactul măștilor asupra transmiterii bolii este mai mic decât se estimează. În schimb, Trish Greenhalgh, de la Universitatea din Oxfordx, crede că rezultatele sunt încurajatoare și crede că măștile ”pot fi o măsură eficientă la nivel de populaţie”.

ADVERTISEMENT
Tags: