News

Cum poate fi redusă factura la gaze. Metoda unui profesor universitar

Un profesor de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca spune că știe cum poate fi redusă factura la gaze naturale.
08.01.2022 | 21:57
Cum poate fi redusa factura la gaze Metoda unui profesor universitar
ADVERTISEMENT

Pe timp de iarnă, facturile mari la la gazele naturale reprezintă o reală problemă pentru majoritatea cetățenilor din România.

Un profesor universitar din Cluj-Napoca spune că știe modul în care putem acționa astfel încă să plătim sume mai mici pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

Un profesor universitar ne spune cum poate fi redusă factura la gaze pe timp de iarnă

În ultimii ani, facturile la gazele naturale din România au crescut considerabil, dată fiind explozia prețului energiei. Astfel, nu de puține ori, cetățenii s-au plâns de facturile uriașe pe care le primesc de la furnizori.

Specialiștii vin cu soluții prin care am putea să mai reducem lunar din sumele pe care le plătim pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

Constantin Cilibiu, un profesor de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dezvăluie o strategie care ar putea da roade pentru buzunarele noastre.

Acesta susține că orice grad în minus înseamnă o scădere cu 6% a facturii la încălzire. Un astfel de procent poate însemna bani importanți economisiți.

ADVERTISEMENT
  • peste 100 de lei – economia lunară pentru un apartament cu 2 camere

”Avem de la 23 la 22, deci practic reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a spus profesorul Cilibiu, conform ȘtirileProTv.ro.

Românii, printre cetățenii europeni cu cele mai calde locuințe

Un studiu efectuat în 8 țări de pe continent indică faptul că românii au printre cele mai calde locuințe pe timp de iarnă.

ADVERTISEMENT

Astfel, temperatura medie din casele românilor este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade. Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor, acolo unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius.

Este recomandat ca în sufragerie, acolo unde stăm îmbrăcați în haine de casă, să avem între 19 și 22 de grade Celsius, conform OMS.

Pe de altă parte, în dormitor ar trebui să fie mai răcoare, cel mult 20 de grade. În schimb, în baie temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT