News

Cum poate influența consumul de alcool vaccinul anti-Covid-19. Ce spun oamenii de știință

04.01.2021 | 22:21
Cum poate influenta consumul de alcool vaccinul antiCovid19 Ce spun oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Consumul de alcool poate avea o influență negativă asupra eficacității vaccinului anti-Covid-19. Oamenii de știință spun că acesta poate afecta modul în care organismul reacționează la imunizare.

Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să nu consume băuturi alcoolice înainte sau după această procedură. Cercetătorii britanici au descoperit că sistemul imunitar este grav afectat de alcool, iar efectul vaccinului nu ar mai fi același.

ADVERTISEMENT

Deteriorarea globulelor albe, respectiv la limfocitelor, responsabile cu dezvoltarea anticorpilor, afectează grav sistemul imunitar uman. Nivelul limfocitelor din sânge scade până la 50 % după doar trei pahare de vin.

Cum poate influența consumul de alcool vaccinul anti-Covid-19. Ce spun oamenii de știință

„Trebuie să aveți un sistem imunitar ce funcționează perfect pentru a avea un răspuns bun la vaccin. Deci, dacă beți cu o seară înainte sau puțin după aceea, nu vă va ajuta” a spus  imunologul Universității din Manchester, Sheena Cruickshank, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

În mod normal, din totalul celulelor sangvnine, un procent de 15-40% este reprezentat de limfocite. Acestea aduc un aport semnificativ la protejarea organismului împotriva infecțiilor cauzate viruși și ciuperci și, de asemenea, ajută la coordonarea activităților celorlalte celule din sistemul imunitar.

Fiind unul dintre principalele tipuri de celule imune, limfocitele ajută organismul să lupte împotriva bolilor, dezvoldându-se în celule care produc anticorpi și neutralizează efectul altor substanțe în sânge.

ADVERTISEMENT

Medicii atenționează că este important ca toți oamenii aflați în grupe de risc să se vaccineze: „Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adrian Marinescu.

În plus, specialiștii au mai adus lămuriri și cu privire la o altă problemă de interes pentru cei ce urmează să se supună acestei proceduri, alergiile. „Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul”, a notat medicul Simin Florescu.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare anti-Covid-19 a debutat în 27 decembrie în România. Deși numărul estimat al persoanelor care vor primi serul era în jurul a 20.000, astăzi s-a reușit administrarea dozei doar la un număr de 11.912 oameni.

ADVERTISEMENT