News

Cum poate influența grupa sanguina rezistența organismului față de coronavirus? Studiu

04.04.2020 | 20:51
Cum poate influenta grupa sanguina rezistenta organismului fata de coronavirus Studiu
ADVERTISEMENT

În plin pandemie de coronavirus, cercetătorii încearcă să afle ce fel de oameni sunt mai rezistenți în fața COVID-19 și care sunt mai sensibili.

Grupa 0 ar oferi protecție împotriva coronavirus?

Conform unor studii realizate de cercetătorii chinezi. citat de ziarul francez Le Figaro, ar exista o legătură între grupa sanguină a persoanei și șansele ca un virus precum SARS-COV-2 să fie o problemă reală.

ADVERTISEMENT

Concret, cercetătorii au studiat grupele sanguine la 2173 de oameni infectați cu COVID-19, de la trei spitale din Wuhan și Shenzhen și au analizat, totodată, grupele sanguine ale persoanelor necontaminate.

Concluzia generală ar fi că grupa sanguină A prezintă un risc mai ridicat de a contacta coronavirus, în timp ce grupa 0 este asociată riscului cel mai mic.

ADVERTISEMENT

Nu am fost surprinși, în 2005 un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa 0 sunt mai puțin sensibilă la SARS. Virusurile se aseamănă enorm”, a explicat Jaques Le Pendu, directorul de cercetare al Institutului de Sănătate și Cercetare Medicală din Nantes.

Anticoprii, explicația lui Pendu

Totuși, de ce ar fi o grupă sanguină mai rezistentă la coronavirus? Conform oamenilor de știință, răspunsul este dat de anticorpi. Se pare că o persoană cu grupa sanguină A dezvoltă în primele luni de viață anticorpi anti-B. Grupa B dezvolăti anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvolăti anticorpi Anti-A și anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, 46% dintre oameni au grupa 0, 40% au grupa A, 10% au grupa B și 4% au grupa AB. Așadar, statistic vorbind, numărul celor mai rezistenți la coronavirus este mai mare decât numărul celor vulnerabili.

Un alt lucru relevant ar fi grupa sanguină a persoanei care „transmite” virusul. “Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă. Cel puţin asta am arătat în cazul Sars, în 2003”, a concluzionat Le Pendu.

ADVERTISEMENT

Desigur, cu toate că sunt niște teorii ale unor oameni de știință, aceste informații nu sunt 100% sigure, lucru recunoscut chiar de către Pendu.

ADVERTISEMENT
Tags: