News

Cum poate pierde România fondurile de la UE. Ce condiții trebuie să respectăm la literă

17.12.2020 | 14:18
Cum poate pierde Romania fondurile de la UE Ce conditii trebuie sa respectam la litera
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum poate pierde România fondurile de la UE dacă nu respectă la literă anumite condiții. Se întâmplă lucrul acesta după ce Parlamentul European a aprobat următorul cadru financiar multianual. Concret, vorbim despre bugetul Uniunii pe perioada 2021-2027.

În urma dezbaterilor, europarlamentarii au ajuns la o concluzie fermă. Pentru următorii 7 ani de zile, este nevoie de o suplimentare de bani în trei domenii. Sănătatea, cercetarea și educația vor avea parte de o felie mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, aleșii Parlamentului de la Bruxelles, au aprobat și regulamentul menit să protejeze fondurile UE împotriva utilizării abuzive de către guvernele UE care încalcă principiile statului de drept.

Cum poate pierde România fondurile de la Uniunea Europeană

Nu mai puțin de 15 miliarde de euro vor fi alocați în plus. Parlamentul European a triplat efectiv pachetul financiar pentru EU4Health, a asigurat echivalentul unui an suplimentar de finanțare pentru Erasmus+ și a ținut să arate că finanțarea cercetării va continua să crească.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Atenție, însă! 11 miliarde de euro vor proveni în principal din sumele corespunzătoare amenzilor în domeniul concurenței. Acestea vor fi achitate de întreprinderile care nu respectă normele UE.

Restul de 4 miliarde de euro vor fi finanțate din realocări și marje în cadrul CFM. Conform anunțului, încă un miliard de euro va fi rezervat pentru a răspunde oricăror nevoi și crize viitoare.

ADVERTISEMENT

UE, cu ochii pe felul în care sunt cheltuiți banii

“Aceste fonduri excepționale, furnizate în afara bugetului obișnuit pentru relansarea economiei puternic afectate de pandemie, vor fi cheltuite în mod transparent, iar Parlamentul, împreună cu Consiliul, va verifica orice abatere de la planurile convenite anterior”, au transmis europarlamentarii printr-un comunicat.

De remarcat că legislativul european a ținut să specifice că țările trebuie să asigure cel puțin 30% din totalul cheltuielilor din bugetul Uniunii și din New Generation EU în domeniul climei. Mai mult de atât, 7,5% din totalul cheltuielilor într-un an de zile trebuie să meargă la biodiversitatea începând cu 2024 și 10% începând cu 2026.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu cei care nu respectă regulile UE

Fără să stea prea mult timp pe gânduri, europarlamentarii au fost în unanimitate de acord cu blocarea plăților din bugetul UE pentru țările în care se încalcă constant statul de drept și care compromit în acest fel gestionarea fondurilor europene

„Uniunea europeană nu este o instituție à la carte, unde vă puteți păstra drepturile, dar nu vă îndepliniți obligațiile. Este o comunitate bazată pe valori comune pe care statele membre și cetățenii trebuie să le susțină”, a declarat Eider Gardiazabal Rubial, coraportor

„Parlamentul European s-a asigurat că sancțiunile bugetare în temeiul acestui regulament vizează în mod direct infractorii, și nu beneficiarii finali.

Studenții, cercetătorii, întreprinderile și ONG-urile nu vor fi afectați, pentru că am introdus o plasă de siguranță pentru a-i proteja”, a mai spus iberica.

Cum se va condiționa acordarea fondurilor UE de statul de drept

Atunci când o să fie constatată o încălcare a statului de drept, Comisia Europeană va propune de urgență declanșarea mecanismului de condiționalitate. În cele din urmă, reprezentanții CE care se ocupă cu această implementare vor dispune reducerea și chiar înghețarea plăților din bugetul UE pentru țara respectivă.

Sursa foto – hepta.ro

În cele din urmă, după îndelungi parlamentări, eurodeputații au redus la 7-9 luni perioada în care instituțiile UE trebuie să adopte măsuri împotriva unui stat membru, în cazul în care sunt identificate riscuri de încălcare a statului de drept.

Noua lege nu se aplică doar când fondurile sunt utilizate în mod abuziv, ca în cazurile de corupție sau fraudă. Aceasta va demara chiar și atunci când se constată o încălcare sistematică a valorilor fundamentale UE.

Concret, România poate să rămână fără bani frumoși dacă nu este atentă la democrația sau independența sistemului judiciar sau la gestionarea fondurilor UE.

ADVERTISEMENT