News

Cum poate rămâne Guvernul Orban la putere chiar dacă pică la moțiunea de cenzură. Ion Cristoiu, anunțul care dă peste cap scena politică

31.08.2020 | 09:00
Cum poate ramane Guvernul Orban la putere chiar daca pica la motiunea de cenzura Ion Cristoiu anuntul care da peste cap scena politica
ADVERTISEMENT

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban se va confrunta luni, 31 august, cu a doua moțiune de cenzură din 2020 depusă de Opoziția din Parlament.

Din nou, dat fiind faptul că PSD și aliații sunt în majoritate în Legislativ, șansele ca PNL să plece de la guvernare sunt, teoretic, destul de importante.

ADVERTISEMENT

Publicistul Ion Cristoiu vine însă cu o variantă surpriză și spune că indiferent de rezultatul votului la moțiune, Guvernul rămâne în funcţie până la decizia CCR.

Cum poate rămâne Guvernul Orban la putere chiar dacă pică la moțiunea de cenzură. Anunțul făcut de Ion Cristoiu

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a declarat, în Parlament, după citirea moțiunii de cenzură, că a luat decizia să conteste la Curtea Constituțională (CCR) un conflict între Guvern și Parlament în ceea ce privește depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară.

ADVERTISEMENT

Într-un text publicat pe blogul personal, cunoscutul om de presă Ion Cristoiu afirmă că sesizarea CCR în cazul moţiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban era necesară, dar în alte condiţii decât cele actuale.

Ziaristul consideră că decizia Curţii ar putea fi influenţată de un vot favorabil Opoziţiei în Parlament. În opinia lui Cristoiu, Dacă moțiunea nu trece, CCR va decide fără presiune. În schimb, dacă moţiunea PSD trece, atunci decizia va fi influenţată de povara rezultatului.

ADVERTISEMENT

”(…) Indiferent de rezultatul votului de luni, 31 august 2020, Guvernul rămâne în funcțiune. Va fi demis doar dacă CCR respinge sesizarea Guvernului. Nu odată am avertizat asupra situației imposibile în care e pusă CCR chiar de către partidele politice.

Instituția e invitată să arbitreze bătăliile din parlament, unele cu miză uriașă, precum Moțiunea de cenzură. Invitația e dată de năravul partidelor politice din ultima vreme de a tranșa bătăliile din parlament la CCR și nu în parlament, acolo unde se tranșează orice bătălie parlamentară. Iată astfel prin contribuția PNL CCR e chemată să ia o decizie în locul parlamentului.

ADVERTISEMENT

A pune pe umerii CCR o decizie precum cea vizând căderea sau supraviețuirea Guvernului e înainte de toate o aberație constituțională. Ca să nu mai spunem că e o nouă încercare de compromitere a CCR. Indiferent de ce decizie va lua CCR, dacă Moțiunea va trece o parte a românilor o vor acuza de părtinire a unuia din combatanți.

Dacă va respinge sesizarea, și guvernul va pica, electoratul PNL va acuza CCR de PSD-ism. Dacă va admite sesizarea și Guvernul, deși căzut în Parlament, va rămîne în funcție, electoratul PSD o va acuza de PNL-ism.

Dincolo de aceste controverse, sesizarea Guvernului merita mult mai multă atenție decât cea acordată pînă acum. Spre deosebire alte dăți, CCR chiar că trebuia invitată să se pronunțe. Nenorocirea e că invitarea se face în condiții dramatice. Dacă ar fi fost făcută în afara unei situații concrete, decizia CCR ar fi fost normală.

Din acest punct de vedere sesizarea e o greșeală. O decizie de constituționalitate a CCR va fi primită ca un act politic pe cînd în realitate ea rămîne un act de interpretare a Constituției”, scrie Cristoiu pe blog.

Care va fi decizia CCR în viziunea lui Cristoiu

Din punctul de vedere al ziaristului Ion Cristoiu, în această speță a conflictului Guvern vs PSD, decizia CCR va fi de recunoaștere a conflictului constituțional.

”Dacă m-ar întreba cineva aș spune că decizia CCR va fi de recunoaștere a conflictului constituțional. Nu numai pentru că CCR nu-și poate permite să decidă căderea unui Guvern, ci și pentru că spiritul Constituției spune că sesiunea extraordinară nu poate fi terenul unei Moțiuni de cenzură.

Totul depinde însă de votul de luni, 31 august 2020. Dacă Moțiunea nu trece, CCR va decide în liniște, fără a avea deasupra capului sabia lui Damocles a influențării decisive a bătăliilor parlamentare. Dacă Moțiunea trece, atunci decizia va fi influențată de povara rezultatului.”, mai scrie ziaristul.

ADVERTISEMENT