Conform prevederilor în vigoare, unui șofer i se poate refuza efectuarea ITP-ului unei mașinii. Registrul Auto Român (RAR) a transmis în ce condiții realizarea Inspecției Tehnice Periodice poate fi amânată sau anulată.
Legislația rutieră din România este extrem de clară. Fie că aveți o mașină de unul, 10 sau 15 ani vechime, legea privind Inspecția Tehnică Periodică este neschimbată. ITP-ul reprezintă un proces obligatoriu pentru toate vehiculele din România.
Un autovehicul care nu are ITP-ul sau îl are, dar este expirat, nu poate circula legal pe drumurile publice din România. Această inspecție se face în mod obligatoriu doar la stațiile autorizate de Registrul Auto Român (RAR).
E important de știut că nu orice vizită la RAR se ”soldează” cu vești bune pentru un șofer. În numite situații, acestora li se poate refuza efectuarea ITP-ului la stațiile autorizate.
Înainte de a vă prezenta la inspecție e important să aveți în vedere o serie de aspecte. Cel mai important este cel legat de starea vehiculului, atât la interior, cât și la exterior. Mașinile neîngrijite pot întârzia procesul de verificare. În cazul în care un vehicul este extrem de murdar, stația de ITP poate refuza efectuarea inspecției tehnice.
Cei de la RAR au prezentat, pe pagina lor de Facebook, un exemplu de ”așa nu!”. Un bărbat s-a prezentat la reprezentanța RAR din Sibiu cu un autoturism care arăta într-un mod greu de descris.
Cetățeanul și-a transformat mașina într-un coș de gunoi. Interiorul autoturismului era plin de deșeuri. Cei de la stația de verificare au făcut o excepție și au realizat ITP-ul, având în vedere că șoferul era însoțit de un copil.
”Autovehiculul din imagini a fost adus la reprezentanța RAR Sibiu pentru verificările tehnice necesare redobândirii certificatului de înmatriculare. În astfel de situații, legislația ne permite să amânăm efectuarea serviciilor solicitate și să-l îndrumăm pe proprietar întâi către o spălătorie. Suntem oameni, iar în acest caz colegii noștri au făcut o excepție, deoarece șoferul era însoțit de un copil”, explică cei de la RAR Sibiu.
Nu mergeți niciodată la stația de ITP fără toate documentele necesare. Acestea sunt:
Un șofer prins de poliție cu un ITP expirat poate suferi din toate punctele de vedere. În primul rând, această situație are ca rezultat aplicarea a două amenzi: una dintre aceste amenzi este pentru lipsa valabilitaţii inspecţiei tehnice și cea de a doua pentru conducerea vehiculului în timpul suspendării înmatriculării.
Dacă se constată că ITP-ul este expirat, amenzile cumulate sunt uriașe. Legea spune că circulația unui vehicul cu ITP-ul expirat este o contravenție. Asta atrage sancționarea cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte.
Având în vedere creșterea valorii punctului de amendă, șoferii în această situație vor plăti între 1.822,5 lei și 4.050 de lei. În paralel, expirarea ITP-ului conduce automat la suspendarea înmatriculării, ceea ce adaugă o amendă suplimentară de 2.900 de lei, echivalentă cu sancțiunea pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.