News

Cum poate rezolva România problema Bâstroe. Un fost guvernator al Deltei Dunării explică ce e de făcut

Cheia rezolvării problemei dintre România și Ucraina în chestiunea Bâstroe stă la oficialii de la București. Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării, explică ce e de făcut.
24.02.2023 | 07:38
Cum poate rezolva Romania problema Bastroe Un fost guvernator al Deltei Dunarii explica ce e de facut
Cum poate tranșa România problema Bâstroe. Anunțul fostului guvernator al Deltei, Liviu Mihaiu. Sursa foto: danube.org / wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Între România și Ucraina a reizbucnit recent un mai vechi scandal legat de dorința țării vecine de a transforma canalul Bâstroe într-o porțiune navigabilă. Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării, spune că soluția rezolvării cazului în favoarea țării noastre este una simplă.

Ce trebuie să facă România pentru a rezolva chestiunea Bâstroe. Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei: ”Putem să transferăm debitul Dunării”

Autoritățile de la București au temerea că partea ucraineană a demarat lucrări de adâncire a canalului Bâstroe pentru a permite navigația vaselor maritime. Specialiștii spun că o astfel de acțiune ar putea afecta grav biosfera Deltei Dunării. Ministerul Infrastructurii de la Kiev a anunțat deja că a mărit adâncimea Brațului Bâstroe până la 6,5 metri.

ADVERTISEMENT

Un fost guvernator al Deltei Dunării admite că planurile ucrainenilor de a face Canalul Bâstroe navigabil pentru nave de mare tonaj este unul foarte vechi. Liviu Mihaiu spune că, în prezent, Ucraina ar dori chiar să transforme Braţul Chilia în unul navigabil.

Cum mișcările țării vecine sunt greu de oprit de către România, Mihaiu spune că de țara noastră depinde rezolvarea rapidă a chestiunii. Noi am avea la dispoziţie un aşa zis ”buton roşu” prin care să blocăm planurile vecinilor.

ADVERTISEMENT

”Avem cum să-i împiedicăm. Văd mai multe planuri, economic, militar, ecologic și politic. Acest vis al Ucrainei este vechi de peste 70 de ani. Că ei treceau doar pe Sulina, singurul canal navigabil, conform tratatelor internaționale. Ei încă din 2004 voiau asta.

Canalul Bâstroe are 8 km doar, dar visul cel mare este sa facă Bratul Chilia navigabil. Ei vor să evite Sulina. Asta e o nebunie, ca să îl faci pe ăsta navigabil trebuie sa bagi miliarde.

ADVERTISEMENT

Butonul rosu îl avem, noi putem să transferăm debitul pe Sulina, dar asta depinde și de cel mai puternic aliat al României, SUA.

Deci dacă fac ei ce vor, toată biodiversitatea Deltei este terminata. Orice tratat spune ca dacă vor să facă ceva, trebuie sa ne ceara acceptul. Înțeleg că ne-au cerut și nu le-am dat, a declarat Liviu Mihaiu, la România TV.

ADVERTISEMENT

Rolul fundamental pe care îl poate avea Mircea Geoană în chestiunea Bâstroe

În opinia lui Liviu Mihaiu, un rol important în soluționarea chestiunii în favoarea României l-ar putea avea Mircea Geoană. Numărul 2 din NATO ar fi vorbit deja cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba despre problema Bâstroe.

Mai e planul politic. Dar acolo îl avem pe Mircea Geoană la NATO, în care eu am mare încredere. Geaonă a vorbit cu Dmitro Kuleba și i-a spus și de problema Bâstroe și de cea cu romanii din Ucraina, iar când spune numărul 2 la NATO, trebuie să asculți”, a mai punctat Mihaiu.

ADVERTISEMENT