News

Cum pot fi amendați proprietarii de case sau apartamente. Care sunt românii vizați

Proprietarii de case sau apartamente din România riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă anumite reguli. Ce prevede legea
14.12.2024 | 17:58
Cum pot fi amendati proprietarii de case sau apartamente Care sunt romanii vizati
Cum pot fi amendați proprietarii de case sau apartamente. Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

Proprietarii de case sau apartamente din România pot fi amendați în anumite condiții. Modificările în legislație care prevăd aceste obligații au fost făcute încă de anul trecut. Însă, cei mai mulți nu le respectă.

Proprietarii de case și apartament pot fi amendați dacă nu respectă această lege

Este vorba despre Legea nr. 115/2023 pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, care a adus schimbări importante. Noile prevederi au intrat în vigoare la 11 noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Pe lângă majorarea primei de asigurare de la 100 de lei la 130 de lei, legea a adus o serie de obligații pentru proprietarii de case și apartamente. Mai exact, pentru orice înregistrare sau modificare în Cartea Funciară este nevoie de asigurarea obligatorie a locuinței.

„Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, se precizează în lege.

Câte locuințe sunt asigurate în România

De altfel, pentru o acoperire integrală se recomandă ca proprietarii de locuințe să încheie și o asigurare facultativă, pe lângă cea PAD. Cea facultativă cuprinde și alte riscuri, precum incendiile.

ADVERTISEMENT

Românii care dețin case sau apartamente sunt obligați să încheie poliția de asigurare PAD, potrivit legii, împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Cei care au locuințe neasigurate riscă amenzi de până la 500 de lei. Contractul PAD este valabil pentru cel puțin 12 luni. Poate fi încheiat, cu acordul părților, și pentru perioade mai lungi, însă numai în multiplu de 12 luni.

ADVERTISEMENT

Conform celor mai recente date, la nivelul întregii țări, dintr-un total de 9.700.000 de locuințe sunt asigurate doar 2.300.000, arată Digi 24. În mediul rural, doar 15% dintre locuință au asigurare obligatorie.

Reprezentanții Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) spun că cei care nu încheie poliția de asigurare obligatorie se supun unor riscuri majore în cazul unor cutremure sau alte dezastre. Ei pot rămâne fără locuințe.

ADVERTISEMENT