News

Cum pot fi anulate automat amenzile date în perioada stării de urgență. Decizia, la mâna parlamentarilor

20.05.2020 | 17:57
Cum pot fi anulate automat amenzile date in perioada starii de urgenta Decizia la mana parlamentarilor
ADVERTISEMENT

Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege prin care se arată cum pot fi anulate automat amenzile date în perioada stării de urgență, ținând cond de faptul că CCR a decis că aceste sancțiuni sunt neconstituționale.

Cum pot fi anulate automat amenzile date în perioada stării de urgență

După ce CCR a decis că sancțiunile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale, mai mulți parlamentari care se întrebau cum pot fi anulate automat amenzile din această perioadă au inițiat un nou proiect de lege, informează Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Astfel, parlamentarii vor să evite blocarea instanțelor din cauza numărului mare de cereri pe care cei amendați le vor depune, profitând de decizia CCR.

Proiectul inițiat de parlamentari în acest sens a fost deja înregistrat la Senat pentru dezbatere și prevede anularea din oficiu, cu mici excepții, a amenzilor aplicate în perioada stării de urgență, încheiată pe 14 mai, la 23:59.

ADVERTISEMENT

Mai exact, propunerea legislativă prevede ca procesele-verbale de contravenție emise pe perioada în care a fost instituită starea de urgență, (16 martie -14 mai), să fie declarate nule automat.

Ce amenzi ar fi exceptate de la nulitatea automată

Inițiatorii mai prevăd în proiectul respectiv ca anularea să se facă fără ca persoana amendată să mai fie nevoit să se adreseze instanței pentru asta, eliminând astfel o încărcare inutilă a instanțelor.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă, desigur, și că cei care au fost amendați în perioada amintită mai sus nu vor mai fi nevoiți să plătească amenzile primite de la oamenii legii.

Propunerea legislativă are prevăzut și un articol referitor la restituirea amenzilor plătite deja de cei sancționați.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice va trebui ca, în cel mult zece zile de la intrarea în vigoare a prevederilor, să pună la punct procedura de restituire a sumelor plătite de cei care au fost sancționați în starea de urgență.

Această anulare automană nu se va aplica pentru încălcarea tuturor măsurilor. Astfel, proiectul nu prevede anularea amenzilor, acordate pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină și nici cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

“Peste 300.000 de români, care au fost sancţionaţi contravenţional în baza OUG nr. 1/1999, se pot adresa instanţelor de judecată pentru anularea amenzilor.

O asemenea situație ar duce la blocarea totală a sistemului de justiţie, iar în contextul de sănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului COVID-19”, se arată în motivarea inițiativei legislative.

ADVERTISEMENT