News

Cum pot ieși româncele mai devreme la pensie, chiar dacă vârsta de pensionare ar trebui să crească. Ce prevede noua lege

O parte din femeile din România pot ieși la pensie mai devreme, cu toate că vârsta de pensionare ar trebui să crească. Cel puțin asta arată noua lege.
26.05.2024 | 09:00
Cum pot iesi romancele mai devreme la pensie chiar daca varsta de pensionare ar trebui sa creasca Ce prevede noua lege
Cum pot ieși româncele mai devreme la pensie, chiar dacă vârsta de pensionare ar trebui să crească. Ce prevede noua lege. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Tot mai multe informații circulă în spațiul public în ultima vreme, când vine vorba despre recalcularea pensiilor și noua lege a pensiilor. Tocmai de aceea, pentru că din nou s-a dat liber la fake news, autoritățile îi roagă pe oameni să se informeze doar din surse oficiale. ”De pe internet” nu este o sursă oficială.

Cum pot ieși româncele mai devreme la pensie, chiar dacă vârsta de pensionare ar trebui să crească

Recalcularea pensiilor va aduce mai mulți bani în buzunarele unora, cu toate că putem vorbi de sume nesemnificative, de câteva zeci de lei. Cu toate acestea se va schimba și vârsta de pensionare, iar femeile vor avea de așteptat mai mulți ani până vor putea să iasă la pensie. Vor avea, practic, ce și-au dorit mereu: drepturi egale cu bărbații, dar și obligațiile asemănătoare.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, ministrul Simona Bucura-Oprescu a anunțat că începând cu 1 septembrie vor exista patru tipuri de pensie, astfel că dispare pensia anticipată fără penalizări. Cele patru tipuri de pensie existente sunt pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia de urmaș.

Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări va fi posibilă doar până la 31 august 2024, în timp ce vârsta de pensionare a femeilor va crește la 65 de ani până în 2035. Cu toate acestea, legea este în folosul femeilor care pot să iasă mai devreme la pensie, cu o singură condiție: să facă copii.

ADVERTISEMENT

”Astăzi vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, și până în 2035 aceasta trebuie să crească eșalonat la 65 de ani. Dar am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR.

Cum vor putea femeile din România să se pensioneze anticipat, conform legii

Cele două elemente din noua lege sunt faptul că vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați, astfel încât să avem o reducere a vârstei de pensionare și să recunoști efortul femeilor. Iar al doilea element, faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă”, a explicat ministrul Bucura-Oprescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform unui proiect legislativ înregistrat săptămâna aceasta în Parlament, femeile care au născut vor primi un nou beneficiu. Mai exact, cele care au născut cel puțin un copil să beneficieze de reducere și în cazul în care au realizat doar stagiul minim de cotizare.

Potrivit noului proiect, se propune majorarea cu șase luni a actualelor intervale de reducere a vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele în funcție de numărul copiilor pe care-i au”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Așadar, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și care au născut copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în ritmul următor: pentru un copil – cu un an, pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii – 2 ani, pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii – 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

Vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare și mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare, însă l-au bifat pe cel minim. Conform Avocatnet.ro, pentru a putea fi pus în aplicare, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT