News

Cum pot obține absolvenții de liceu și facultate indemnizația de șomaj. Condițiile și actele necesare

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat cum pot obține absolvenții de liceu și facultate indemnizația de șomaj.
24.05.2021 | 12:51
Cum pot obtine absolventii de liceu si facultate indemnizatia de somaj Conditiile si actele necesare
Cum pot obține absolvenții de liceu și facultate indemnizația de șomaj. Condițiile și actele necesare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Absolvenții de învățământ din promoția 2021 care au terminat studiile liceale, postliceale sau universitare și nu își găsesc un loc de muncă sunt așteptați să se înregistreze în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituției, acesta este un pas obligatoriu privind integrarea în piața forței de muncă sau pentru obținerea indemnizației de șomaj.

ADVERTISEMENT

Cum pot obține absolvenții de liceu și facultate indemnizația de șomaj în 2021

Legea numărul 76/2002 stipulează că, dacă în 60 de zile de la încheierea studiilor nu-și găsesc un loc de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ cu vârsta de peste 16 ani au posibilitatea de a cere ajutor de șomaj.

”Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se arată în textul legislativ.

ADVERTISEMENT

Mai mult, și absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot să ceară indemnizația de șomaj, însă doar dacă nu reușesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Aceștia pot primi ajutorul de șomaj încă de la data absolvirii, anunță Avocatnet.

Condițiile necesare pentru a primi indemnizația de șomaj

Pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiții și să urmeze câțiva pași simpli.

ADVERTISEMENT

Astfel, aceștia trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază. Demersul trebuie făcut, potrivit legii, în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire și nici măcar o zi mai târziu, altfel pierd dreptul la această indemnizație.

”ANOFM informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă”, anunță instituția.

ADVERTISEMENT

Absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă de 60 de zile. Ajutorul de la stat se va primi timp de 6 luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Dat fiind faptul că și în 2021 valoarea ISR e de 500 de lei, valoarea indemnizației lunare primite de absolvenți în acest an va fi de 250 de lei, informează sursa citată.

Ce documente trebuie depuse pentru ajutorul de șomaj

În vederea înregistrării absolvenților în evidențele agențiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, aceștia trebuie să depună, la agenția de muncă de care aparțin, următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
  • un curriculum vitae;
  • o declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate (modelul poate fi descărcat de AICI);
  • un acord de utilizare a datelor cu caracter personal (modelul poate fi descărcat de AICI).

Conform legii în vigoare, ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot primi indemnizația.

ADVERTISEMENT