News

Cum pot plăti mai puțin cei cu rate bancare. Top 4 soluții și marele pericol din jurul lor: ”Apare falimentul personal”

În contextul în care românii care au rate bancare ar putea scoate din portofel chiar și cu 40% mai mult pentru plata lor în 2023, specialiștii financiari au câteva recomandări.
18.10.2022 | 20:18
Cum pot plati mai putin cei cu rate bancare Top 4 solutii si marele pericol din jurul lor Apare falimentul personal
Care ar fi cele mai bune soluții pentru cei care au rate bancare mari. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, românii care au rate bancare au aflat ce le poate rezerva viitorul după creșterile repetate ale ROBOR. În ianuarie 2023, ratele lor ar putea ajunge să fie mai mari chiar și cu 40%.

Rate bancare mari, stres pe măsură

Ce înseamnă asta? Spre exemplu, pentru un credit bancar în valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioadă de 25 de ani, se plătea o rată de 1.348 de lei în 2021. În prezent, aceeași rată a ajuns la 2.350 de lei.

ADVERTISEMENT

Și mai rău este că în cazul în care ROBOR ajunge la 10%, rata o să crească la 2,863 de lei. Nu vine o veste bună nici pentru persoanele care iau în calcul Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC).

Conform Antena 3 CNN, și în acest caz, creșterile ratelor bancare vor fi foarte mari. Asta înseamnă că dacă în 2021 se plătea o rată de 1.100 de lei, în prezent ea s-a ridicat la 1.500. Pntru un IRCC de 7,25 %, rata bancară va depăși 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Astfel, mai mulți experți financiari au prezentat câteva soluții menite să le facă viața mai ușoară celor împovărați de stresul provocat de ratele bancare. Atenție, însă, la modul în care sunt aplicate aceste soluții, dar și la perioada în care ele asigură o oarecare liniște.

Cât de important devine un loc de muncă

Prima dintre ele are legătură cu plăta anticipate, în timp ce a doua se referă la reducerea perioadei de creditare. Ultimele două soluții recomandate de experți financiari pentru cei care au rate bancare mari? Amânarea plăţii ratelor și refinanțarea cu dobândă fixă. Totuși, acestea sunt bune numai pe termen scurt.

ADVERTISEMENT

“(…) Amânarea înseamnă că trebuie să ai certitudinea că la data încetării amânării ai posibilitatea să plătești tot ceea ce înseamnă dobândă la dobândă. Altfel, dacă nu ai un serviciu permanent, dacă nu ai o afacere care merge, intri într-o situație și mai complicată.

Și ne apropiem de situația în care apare falimentul personal. Adică nu mai ai cum să plătești ratele. Banca ia controlul veniturilor pe care le ai și îți face nişte socoteli draconice.

ADVERTISEMENT

În măsura în care nu merge nici acest lucru, îți ia garanția, care de multe ori în România este locuința. Este o mare problemă” a declarat analistul economic Mircea Coşea, conform antena3.ro.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: