News

Cum pot românii să demonstreze că au trecut prin boala Covid-19. Documentele doveditoare

FANATIK vă spune cum pot românii să demonstreze că au trecut prin boala Covid-19. Documentele care dovedesc acest lucru.
20.05.2021 | 08:00
Cum pot romanii sa demonstreze ca au trecut prin boala Covid19 Documentele doveditoare
Cum pot românii să demonstreze că au trecut prin boala Covid-19. Documentele doveditoare Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tot mai multe țări au impus condinții pentru intrarea pe teritoriul acestora. Românii pot să călătorească dacă sunt vaccinați, prezintă un test Covid-19 cu rezultat negativ sau atestă că au avut virusul și s-au vindecat.

Dacă primele două variante sunt cât se poate de clare, cea de a treia le dă bătăi de cap unora. În România nu există o adeverință care să ateste că o persoană a trecut prin boala cauzată de virusul SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT

Cum pot românii să demonstreze că au trecut prin boala Covid-19. Documentele doveditoare

Potrivit Ziare.com, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au explicat că există două variante în care românii pot dovedi că au fost infectați, dar au scăpat de virus.

Prima dintre ele este efectuarea unui test care detectează anticorpii Covid-19. A doua variantă este cererea unui buletin de analize de la clinica unde a fost efectuat testul PCR.

ADVERTISEMENT

Respectivul document trebuie să conțină semnătura și parafa medicului. În acest moment, nicio entitate medicală, fie că vorbim de un spital, direcție de sănătate publică sau medic de familie, nu poate emite un document special care să ateste că un om a trecut prin boală.

Nu există o adeveriță care să ateste că un om a avut Covid-19

„Nu există o adeverință prin care să poți atestă că ai trecut prin boală, există buletinul de analiză. Un cetățean, pentru a află dacă este bolnav sau nu de Covid-19, își face un test PCR. În urmă acestui test i se eliberează un buletin de analiză,” a declarat Veronica Zoicas de la centrul de comunicare al INSP, pentru sursa citată mai sus.

ADVERTISEMENT

„În momentul de față, primește un raport medical de la direcția de sănătate publică. Pe acel raport medical este specificat laboratorul unde s-a efectuat testul de tip PCR și scrie în josul mesajului că persoană în cauza poate solicită buletinul de analiză laboratorului respectiv,” a explicat aceasta.

„Laboratorul este obligat să i-l ofere. Buletinul se poate elibera și în limba engleză, dacă are nevoie de așa ceva. Altă adeverință de atestare că a trecut sau nu prin boală nu există”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Documentul care dovedește vindecarea de boală nu este recunoscut în toate țările

Nu toate țările acceptă documente care dovedesc că o persoană a trecut prin boală. În Marea Britanie, de exemplu, acest tip de documet nu este valabil.

În schimb, în Germania, românii pot intra dacă pot dovedi că au fost infectați cu virusul și s-au vindecat. Acest lucru se poate face prezentând un test de laborator efectuat cu cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de șase luni.

Și Bulgaria permite accesul oamenilor care dovedesc că au contactat infecția. Sunt acceptate teste antigen sau PCR, efectuate cu minim 15 zile și maxim 180, anterior zilei în care vor să intre pe teritoriul țării.

ADVERTISEMENT