News

Cum pot românii să își cumpere vechime pentru pensie. Anunțul președintelui Casei de Pensii

Președintele Casei de Pensii anunță că românii mai au la dispoziție doar un an de zile pentru a-și cumpăra vechime în muncă, pe baza ordonanței din 2020.
15.08.2022 | 16:01
Cum pot romanii sa isi cumpere vechime pentru pensie Anuntul presedintelui Casei de Pensii
Cum poate fi cumpărată vechime pentru pensie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, aproximativ 17.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă în baza Ordonanței nr. 163 din 2020. Majoritatea acestor oameni muncesc în străinătate.

Românii pot să-și cumpere vechime pentru pensie încă un an

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a oferit mai multe detalii pentru acei români care sunt interesați în continuare de acest scenariu. Practic, românii au aflat acum ce trebuie să facă pentru a-și completa anii necesari obținerii pensiei, , conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

”Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Contribuția la sistemul de asigurări sociale e de 25% și se achită în contul sumei pe care vrem să o asigurăm. Mai exact, la salariul pe care îl avem în momentul de față.

ADVERTISEMENT

De exemplu, la salariul minim pe economie românii vor plăti 635 de lei pe lună. Raportat la perioada de timp care se vrea a fi achitată, banii vor fi plătiți drept contribuție de asigurări sociale pentru ieșirea la pensie. Daniel Baciu a menționat că este vorba, în acest scenariu, doar despre categoria de pensie pentru limita de vârstă.

Aceste sume se pot plăti și în rate, conform unei înțelegeri care se face cu Casa Teritorială de Pensii, potrivit sursei citate. Românii care vor ieși la pensie în următorii ani au mari emoții când vine vorba de pensie.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, vor fi tot mai mulți bătrâni și tot mai puțini tineri în câmpul muncii, astfel că întregul sistem ar putea intra în colaps. Singura soluție viabilă o reprezintă fondurile de pensii private, pe care puțină lume și le permite.

ADVERTISEMENT
Tags: