Cum poți afla câte puncte de pensie ai adunat, de fapt, în anii de muncă. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale face un anunț de interes pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie în următorii ani.
Reprezentanții ministerului spun că fiecare persoană își poate calcula câte puncte de pensie a obținut după fiecare lună de lucru. Potrivit noii legi a pensiilor, calculul lunar se poate face printr-o metodă simplă.
„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurare socială, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei”, a precizat Ministerul Muncii, miercuri, 13 decembrie, într-o postare pe Facebook.
Pentru a înțelege mai bine, ministerul a oferit exemplul unui român care are un câștig brut de 6.991 lei, adică circa 4.000 de lei net. Valoarea aceasta se împarte la câștigul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.
Prin urmare, dacă împărțim suma de 6.991 lei la 6.789 lei, obținem 1,02978 puncte pe lună. Pentru a afla punctajul anual, acestea se adună și se împart la 12 luni. Ulterior, punctajele anuale se adună, iar rezultatul se va înmulți cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Amintim că acesta va fi de 81 de lei din 2024.
Astfel, în cazul unei persoane care a avut o activitate de 35 de ani pe piața muncii și a obținut venituri contributive cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, vorbim de un total de 35 de puncte. Conform calculului, pensia brută va fi de 2.835 de lei.
„La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie.
În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei. Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023”, adaugă Ministerul Muncii.