Life

Cum poți avea cea mai delicioasă varză murată. Ce trebuie să faci, de fapt, timp de două săptămâni

Trucul simplu prin care poți avea cea mai gustoasă varză murată. Este nevoie de două săptămâni, dar rezultatul e unul pe măsură
03.12.2022 | 08:30
Cum poti avea cea mai delicioasa varza murata Ce trebuie sa faci de fapt timp de doua saptamani
Secretul unei verze murate la perfecție. Sursa foto - lauralaurențiu.ro
ADVERTISEMENT

Gospodinele adevărate știu mai toate secretele despre varza murată. De altfel, cum ar putea să iasă din mâinile lor cele mai bune sarmale, cea mai delicioasă mâncare sau cea mai gustoasă salată? Nici vorbă. Este nevoie de câteva trucuri și detalii pentru a avea o varză murată pe măsura așteptărilor pe masă.

Secretul verzei murate gustoase

Se știe că românii consideră toamna perioada ideală pentru recoltarea și punerea ei la murat. Concret, încă de pe vremea bunicilor noștri, varza se punea la fermentat cu două luni înainte de a o folosi ca murată.

ADVERTISEMENT

Atenție! Dacă discutăm strict despre varză murată mărunțită atunci trebuie să înțelegeți că durează doar o săptămână să fermenteze. Aveți nevoie de un simplu borcan mic. E suficient pentru a vă bucura papilele gustative.

În mod evident, borcanul mai mare presupune și o perioada de fermentare mai lungă. Interesant este că varza se poate mura chiar și rasă în borcane mari de 20 de kilograme, pentru a o folosi la salată.

ADVERTISEMENT

În primul rând, varza murată se pune cu căpățânile pline, într-un butoi de 40 de litri. Nu vă jucați, este nevoie să acoperiți cu saramură. Abia acum se lasă la fermentat timp de două luni. În general, dacă ați ajuns până la acest pas sunteți deja aproape de Sfântul Dumitru, dată la care varza se pune la murat.

De altfel, strămoșii noștri foloseau datele sfinților pentru a marca în calendar anumite lucrări agricole. Așa au și descoperit că după această sărbătoare pământul începea să se răcească. Era primul semn că vremea rece venea.

ADVERTISEMENT

La puțin timp după ce ați așezat varza în butoi, căpățânile încep să fermenteze. Nu trebuie să te grăbești, chiar și din acest moment totul se poate strica. Varza nu este încă gata, ba chiar e departe de acest termen.

După ce este lăsată la fermentat, timp de două săptămâni trebuie suflat aer în zeamă. Nu vă zgârciți. Măcar 5 minute în fiecare zi trebuie să faceți lucrul acesta cu ajutorul unui furtun. Numai așa se amestecă bine apa cu sarea și pătrunde uniform foile acesteia.

ADVERTISEMENT

După ce se scurg cele 14 zile, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. Acum trebuie doar să mai așteptați o lună ca să vă puteți bucura de o varză murată ca din povești. Nu uitați că puteți să puneți gutuie sau hrean pentru ca varza să rămână tare și să prindă o culoare minunată.

ADVERTISEMENT