News

Cum poți avea cele mai gustoase roşii chiar în grădina ta. Trucul pe care puțini grădinari adevărați îl ştiu

Roşiile pe care le cultivaţi în propria grădină pot avea un gust mai aromat cu ajutorul unui plante companion sădite în apropiere.
28.05.2023 | 15:00
Cum poti avea cele mai gustoase rosii chiar in gradina ta Trucul pe care putini gradinari adevarati il stiu
Cum să obţii roşii mai gustoase, cu ajutorul unor plante ajutoare
ADVERTISEMENT

Roşiile cont compuse în principal din apă, a cărei cantitate reprezintă 90-95% din masa totală a tomatei, de unde tragem concluzia clară că că restul de 5-10% din substanțele care se numesc “uscate” au influența principală asupra gustului unei roşii.

Ceapa şi usturoiul ţin dăunătorii departe de roşii

Cu cât roşiile conţin mai puțină apă și cu cât sunt mai solide, cu atât gustul lor este mai pronunțat. Prin urmare, în timpul fructificării, udarea trebuie să fie moderată – nu udați niciodată roșiile abundent, mai ales înainte de recoltare.

ADVERTISEMENT

Totuşi, aceste substanţe “uscate” nu sunt întotdeauna suficiente pentru a da roşiei acel gust delicios care o face atât de căutată, iar specialiştii ne învaţă să apelăm la ajutorul unor plante companion, care să dea roşiei acea aromă specială.

Astfel, plantele companion îndeplinesc atât un rol practic cât și estetic în orice grădină, scriu cei de la agrointel.ro. Ele se protejează reciproc de dăunători și îmbogățesc solul cu substanțe nutritive.

ADVERTISEMENT

Specialiştii ne recomandă cultivarea lângă răsadurile de ceapă a unor loturi de ceapă, usturoi sau arpagic, plante care datorită mirosului puternic pe care-l emană, țin sub control numărul păduchilor (afidelor) de plante.

Prin urmare, arpagicul ţine la distanţă fluturii de varză și musca morcovului, ceapa îndepărtează afidele și melcii, iar mirosul usturoiului nu lasă să se apropie gândacul japonez, acarienii, furnicile și iepurii. De asemenea, usturoiul respinge și ucide musculițele albe care pot fi un dăunător periculos pentru roșii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, gălbenelele protejează roşiile de viermele cu corn al roșiilor, dar și gândacul de asparagus. Tot ele mai resping și paraziții Circulifer tenellus, dar și nematodele, care sunt purtători de viruși care atacă nu numai roșiile, ci şi vinetele și ardeii iuți.

Dacă între rândurile de roşii puneţi şi câteva fire de floarea soarelui ar fi foarte bine, pentru că ele atrag furnicile ce consumă păduchii de pe plantele de tomate. În plus, floarea soarelui atrage multe insecte benefice și viespi, respingând în același timp și molia de toamna (Spodoptera frungiperda).

ADVERTISEMENT

Alte plante ajutătoare recomandate de specialişti sunt muşcatele, care ţin la distanţă acarienii ce atacă tomatele, petuniile, care alungă gândacii din culturile de roşii, dar şi busuiocul, care cu cât va fi mai aproape de rândurile de roşii, cu atât le va spori acestora aroma.

 

ADVERTISEMENT