News

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană. Modalitatea prin care poți obține cardul

Puțini români știu că au dreptul, ca și cetățeni europeni, la un pachet de asigurare de sănătate complet gratuit atunci când pleacă în vacanță în țări din Uniunea Europeană.
06.07.2024 | 19:49
Cum poti beneficia de asigurare de sanatate gratuita daca calatoresti in Uniunea Europeana Modalitatea prin care poti obtine cardul
Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană. Modalitatea prin care poți obține cardul. Foto: cardeuropean.ro
ADVERTISEMENT

Nu implică niciun cost suplimentar, doar câteva minute până când o cerere online poate fi complicată din propriul fotoliu. Cardul vine direct acasă prin Poșta Română, însă trebuie menționat că cei care vor să beneficieze de acest card al CNAS trebuie să se miște din timp. Nu mai puțin de 26 de state oferă aceste servicii medicale gratuite.

Cum poți beneficia de asigurare de sănătate gratuită dacă călătorești în Uniunea Europeană

Aceste 26 de state din UE, alături de Islanda, Norvegia, Elveția, Marea Britanie, Irlanda de Nord și Liechtenstein oferă servicii medicale gratuite în regim de urgență. În unele țări s-ar putea ca spitalul să solicite o parte din plată, conform Bugetul.ro. Cardul european de sănătate este gratuit și poate fi obținut pe site-ul www.cardeuropean.ro/informatii/.

ADVERTISEMENT

Obținerea cardului, denumit Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), necesită un cont, după care trebuie completată o cerere și, evident, sunt cerute datele personale și o fotografie după cartea de identitate. Cheia e că trebuie să existe dovada calității de asigurat, cum ar fi nevoie de adeverința de la serviciu. Atenție! Autoritățile transmit că ar putea dura chiar și trei luni până când cardul va ajunge la solicitant.

Cardul va fi livrat în cele din urmă prin Poșta Română și va avea o valabilitate de doi ani, iar această perioadă de valabilitate va fi calculată de la data depunerii solicitării, nu de la data la care a ajuns la destinatar.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere că România este stat membru al UE, calitatea dumneavoastră de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul oricărui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în baza documentelor de deschidere de drepturi emise în aplicarea legislației comunitare”, este menționat pe site-ul European Healing Insurance Card.

Cum poate fi obținut cardul de sănătate pentru vacanțele în UE

În aceste condiții, dacă acel card vine după 3 luni, cum este normal, cardul va fi valabil timp de 1 an și 9 luni, cel mult. Pe site-ul oficial unde poate fi eliberat acest card sunt oferite mai multe amănunte referitor la acest card.

ADVERTISEMENT

”Serviciile medicale acordate în baza CEASS nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care vă deplasați, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv.

În funcție de legislația din statul membru respectiv, prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice și existente ( ex. dializa), precum și în legătură cu sarcina și nașterea”, se arată pe cardeuropean.ro. În încheiere, oamenii trebuie să știe că nu pot folosi acest card pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea în străinătate are ca scop obţinerea tratamentului medical planificat. Așadar, românii nu pot să meargă în străinătate la spital să se trateze gratuit doar cu scopul de a obține aceste servicii medicale gratuit. Cardul se datorează mai degrabă turiștilor aflați în nevoie.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”