Life

Cum poți beneficia de tratament într-o stațiune balneară. Ce documente sunt necesare

Cum te poți bucura de un tratament într-o stațiune balneară a țării. Sunt o serie de documente de care ai nevoie obligatoriu.
30.05.2024 | 15:48
Cum poti beneficia de tratament intro statiune balneara Ce documente sunt necesare
Cine poate face tratament balnear. Sursa foto: Ziar Târgu Neamț
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, tratamentele balneare au devenit o alternativă de ”medicament” pentru anumite afecțiuni. Sunt la mare căutare stațiunile unde există ape termale. Unele dintre acestea sunt: Băile Felix, Băile Tușnad, Băile Germisara Geoagiu Băi, Târgu Ocna, Vatra Dornei sau Băile Neptun Herculane.

Cum să faci rost de bilet pentru tratament într-o stațiune balneară

În fiecare an, pentru unii angajați care cotizează la sistemul de sănătate și pentru unii pensionari a devenit deja o rutină să meargă să se trateze într-unele dintre zonele enumerate și nu numai. Cum fac ei rost de bilet?

ADVERTISEMENT

Biletul este decontat de stat, iar pentru 2024 Guvernul României a aprobat mărirea numărului de bilete pentru pensionari și angajați. Între timp, numărul de beneficiari a ajuns la 6400 de persoane, care suferă de diferite afecțiuni.

Află că trebuie să depui o cerere tip pentru un bilet de tratament și ideal ar fi la începutul anului. Nu înainte de a trece pragul medicului de familie sau al medicului specialist, care vă pot da un diagnostic și indicațiile de tratament.

ADVERTISEMENT

Tot medicul te va îndruma și către ce stațiune să te îndrepți încât să ai parte de tratamentele cuvenite recuperării. De asemenea, tot în responsabilitatea medicului stă și să-ți scrie un bilet de trimitere către zona balneară.

Fă-ți una sau două copii după biletul de trimitere. Pe lângă acesta, îți mai trebuie și un document de plată, adică dovada salariului sau talonul privind dreptul de pensie și o declarație pe propria răspundere cum că nu realizezi alte venituri din pensie.

ADVERTISEMENT

Câte bilete se pot emite pe an

Conform informațiilor care apar pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice diferiți agajați și pensionari cu probleme locomotorii pot obține gratuit un bilet de trimitere în decursul a 12 luni, adică o dată pe an.

Durata unui sejur într-o stațiune balneară pentru tratament este de 16 zile, din care 12 sunt rezervate procedurilor medicale. Atenție, un singur bilet se poate oferi pe an pentru a beneficia de toate procedurile medicale.

ADVERTISEMENT

”Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.

Dacă, în urma calculării punctajului în aplicaţia SPA, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani.

Dacă, după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic”, potrivit CNPP.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”