News

Cum poți face cumpărături la magazin și să primești bani de la casă. De când se aplică decizia

Modul în care facem cumpărături se schimbă din 30 noiembrie. La acea dată intră în vigoare sistemul de returnare a ambalajelor
24.03.2023 | 09:42
Cum poti face cumparaturi la magazin si sa primesti bani de la casa De cand se aplica decizia
În noiembrie va fi implementat sistemul de returnare-garanție Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Sistemul RetuRO, sistemul de garanție-returnare, va fi implementat în magazine începând cu luna noiembrie. Atunci vor apărea primele puncte unde cetățenii vor putea returna ambalajele şi vor putea primi înapoi 50 de bani pentru fiecare dintre acestea.

Cumpărături la magazin, bani înapoi de la casă

Prin sistemul de garanție-returnare (SGR), RetuRO, românii vor fi obligați să plătească 50 de bani pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, a explicat ministrul mediului, Tanczos Barna, potrivit căruia s-au înscris în sistem aproximativ 60.000 de companii.

ADVERTISEMENT

”Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni. Se lucrează intens în RetuRO.

RetuRO (RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.) este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele RetuRO sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

Sunt 60.000 de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris. Avem o bază de date cu 60.000 de companii. Legea spune că primul nivel de sancțiune este avertismentul și termenul de conformare. Așa au făcut colegii mei peste tot. Ei vor reveni să vadă dacă aceste companii s-au înscris.

După ce avem această înscriere începe perioada de contractare, RetuRO va semna cu fiecare companie câte un contract cu producătorul un contract, cu retailerul comerciant un alt tip de contract și în mijloc fiind RetuRO, producătorul va vira banii și garanția la RetuRO și RetuRO va plăti către comerciantul care a restituit garanția cetățeanului.

ADVERTISEMENT

Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația RetuRO”, a declarat ministrul mediului, pentru Euronews România.

50 de bani pentru fiecare ambalaj inclus în SGR

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, potrivit RetuRO.

ADVERTISEMENT

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

ADVERTISEMENT

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA