Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de Paște. 3 rețete simple și gustoase

Andreea Stanaringa   
în Stiri mondene
03/05/2021, 16:17
Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de Paște. 3 rețete simple și gustoase
Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de Paște. 3 rețete simple și gustoase. Sursa foto: Pinterest

FANATIK îți spune cum poți folosi cozonacul uscat rămas de Paște astfel încât să obții niște rețete simple și gustoase. Există mai multe soluții pentru a „recicla” ce a rămas și rezultatul poate fi unul la care nici nu te-ai fi gândit. 

De cele mai multe ori avem tendința de a găti mai mult decât avem nevoie de sărbători, așa că rămânem cu multe feluri de mâncare și prăjituri de care nu s-a atins nimeni. În cazul cozonacului uscat există multe soluții la care ai putea apela ca să nu îl arunci.

Citește în continuare și află cum se prepară aceste trei rețete simple cu cozonacul rămas de la Paște. Iată cum poți găti cele mai gustoase dulciuri cu câteva felii de cozonac.

Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de Paște. Gubă cu mac sau budincă de cornuri cu mac și sos de vanilie

Gubă cu mac sau budincă de cornuri cu mac și sos de vanilie (mákos guba) este un desert delicios, originar din Ungaria, și îl poți prepara folosind câteva felii dintr-un cozonac uscat, în loc de cornuri, informează savoriurbane.ro.

Ingrediente pentru budinca cu mac

  • 3-4 cornuri mari (felii de cozonac)
  • 500 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 85 g zahăr
  • vanilie (zahăr vanilat, extract de vanilie)
  • sare
  • 150 g mac măcinat
  • 65 g zahăr pudră
  • 60 g stafide sau merișoare uscate
  • 1-2 linguri coji de portocale confiate și tăiate cubulețe

Ingrediente pentru sosul de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 6 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
  • un praf de sare

Se macină macul, se amestecă cu zahărul pudră și se adaugă un praf de scorțișoară. Cornurile/ feliile de cozonac trebuie tăiate subțire, astfel încât să aibă maxim 1 cm grosime. Se bat gălbenușurile cu un praf de sare și cu zahărul tos până se obține o spumă care s-a deschis la culoare. Laptele se pune la fiert împreună cu vanilia.

Ouăle bătute se amestecă cu laptele fierbinte, care se toarnă ușor, apoi se mixează la viteză mică. Într-un vas termorezistent se adaugă cornurile feliate/ feliile de cozonac, iar zahărul pudră se amestecă cu scorțișoara.

Peste fiecare strat se presară mac cu zahăr pudră. Cantitatea de zahăr trebuie redusă dacă folosești felii de cozonac în loc de cornuri. Stafidele sau merișoarele uscate, împreună cu cojile de portocale uscate, se adaugă peste fiecare strat. Utimul strat se va presăra cu mac din abundență.

După ce ai așezat feliile și ai presărat macul cu zahărul pudră, se toarnă compoziția formată din lapte și ouă. Nivelul lichidului trebuie să ajungă la aproximativ 0,5 cm de cornurile/ feliile de cozonac de sus. Se pune la copt timp de 15-20 de minute la 170 de grade, au treapta medie la cuptoarele pe gaz. Budinca se taie în bucăți mici și se înmoaie în sosul de vanilie. Poftă bună!

Gobă cu mac
Gobă cu mac. Sursa foto: Pinterest

Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac. Cum poți folosi cozonacul rămas de Paște

Budinca cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac este o altă rețetă pe care o poți încerca atunci când îți rămâne prea mult cozonac după Paște. Este foarte ușor de făcut și ai nevoie doar de 30 de minute.

Ingrediente

  • 600-700 g pâine sau cozonac – cca. 14-15 felii
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt pentru uns forma
  • 50 g zahăr pentru tapetat forma
  • 6 mere + suc de la ½ lămâie
  • 50 g zahăr
  • 50 g unt
  • 200 g stafide
  • 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor

Pentru crema de brânză de vaci

  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 200 g smântână groasă (min. 20% grăsime)
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • un vârf de cuțit sare
  • 3 ouă

Într-un castron încăpător se pune brânza de vaci, după care se adaugă ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia și sarea. Se pun și două prafuri de sare. Totul se amestecă cu o spatulă sau un mixer, apoi se adaugă și stafidele. Crema de brânză se lasă deoparte maxim 10 minute, ca să se umfle stafidele.

Se spală merele, se lasă cu coajă și se scot semințele din ele, apoi se feliază. Se pun într-un castron și se stropesc cu zeama stoarsă de la jumătate de lămâie. Se încălzește cuptorul la 170 de grade sau la treapta medie de la cuptoarele pe gaz. Budinca se montează într-o formă de 35 x 27 x 9, care se unge cu 50 g de unt și se tapetează cu 50 g zahăr.

Se așază feliile de pâine sau cozonac pe un singur rând și parțial suprapue, după care se stropesc cu 250 ml de lapte rece. Deasupra se toarnă crema de brânză cu smântână și stafide, apoi se adaugă feliile de măr, peste care se presară două linguri de zahăr și 50 g de unt sub formă de fulgi.

În cuptorul preîncălzit se lasă la copt timă de aproximativ 50 de minute, iar la jumătatea timpului se poate întoarce ca să crească unifrom. Se poate mări temperatura dacă vrei ca merele să se caramelizeze, dar ai grijă să nu se ardă. Poftă bună!

 

Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac
Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac. Sursa foto: sodelicious.ro

Cum poți folosi cozonacul uscat. Rețetă de budincă de cozonac cu brânză și bezea

Cozonacu uscat rămas de la Paște are numeroase întrebuințări și poți obține rețete delicioase din el, una dintre ele fiind budinca de cozonac cu brânză și bezea. Iată cum poți folosi cozonacul rămas de sărbători ca să te bucuri de aroma unică.

Ingrediente

  • 350-400 g cozonac uscat sau cornuri
  • 100 g unt
  • 400 g brânză de vacă
  • 250 g smântână
  • 5 oua
  • 100 g zahăr
  • 150 g merișoare
  • un praf de sare
  • vanilie
  • pesmet su unt pentru formă

Cozonacul se taie mărunt, iar într-o tigaie se topește untul. Se adaugă bucățile tăiate ca să se rumenească și să se îmbibe cu untul. Se amestecă cinci gălbenușuri și două albușuri cu brânză, după care se adaugă vanilia și smântâna.

Celelalte trei albușuri se vor păstra pentru bezea. Se adaugă și se amestecă merișoarele, apoi bucățile de cozonac. Un vas se tapetează cu unt și cu pesmet, în care se toarnă compoziția.

Între timp, se prepară bezeaua. Se bat albușurile spumă cu praf de sare, iar când spuma e fermă se adaugă zahărul, care se pune în cantități mai miic dacă cozonacul este dulce. Spuma trebuie să fie tare și lucioasă, apoi se așază peste compoziția din tavă și se nivelează cu o spatulă, astfel încât budinca să fie acoperită.

Budinca se lasă la copt timp de 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, după care se poate servi caldă sau rece. Poftă bună!

Închide ×