Titi Aur a spus cum poți folosi Google Maps în siguranță la volan. Specialistul în conducere defensivă a oferit câteva sfaturi utile pentru toți șoferii. În timpul utilizării unei astfel de aplicații, menținerea atenției e foarte importantă.
Aplicația Google Maps a fost lansată în anul 2005, iar de atunci este utilizată de un număr mare de persoane. Șoferii, dar și pietonii folosesc aplicația de multe ori. Este utilă inclusiv pentru a afla informații despre transportul în comun.
În prezent, aplicația oferă actualizări în timp real în legătură cu traficul. Variantele de rute alternative și informațiile despre locurile în care vrei să ajungi se numără printre principalele beneficii.
Titi Aur, unul dintre cei mai cunoscuți experți în conducere defensivă din România, a vorbit despre cum poate fi utilizată această aplicație în siguranță. Atenția șoferilor nu ar trebui să fie afectată.
Campionul național de raliuri a spus că Google Maps și alte aplicații sunt foarte utile pentru conducătorii auto. Acestea trebuie utilizate, însă, cu mare atenție pentru ca șoferul să nu fie distras.
“Trebuie să ai acea capacitate distributivă de a te orienta și de a te uita către indicațiile oricărei formule (că e Google Maps, că e Waze, că e o altă formulă), să-ți iei informațiile acolo unde nu ești în pericol.
Dacă îl lași pe ultimul moment, înainte de intersecție sau în timp ce faci nu știu ce depășire ori într-o zonă aglomerată, cu pietoni, atunci într-adevăr este o distragere”, a explicat expertul, potrivit dcnews.ro.
Titi Aur a mai spus că atenția trebuie gestionată în mod corect, iar șoferii trebuie să anticipeze indicațiile. Dacă este posibil, ar fi ideal să aibă și un copilot care să le ofere indicații.
“Este totuși o distragere utilă pe care, dacă știi să o gestionezi (n.r. nu ar trebui să fie probleme) – în sensul că practic aceste programe îți arată dinainte, nu doar aștept să spună acum trebuie să faci la dreapta, la stânga, și atunci, dacă arunci o privire foarte scurtă, de preferat dacă ai pe cineva în mașină să fie copilot, atunci e perfect ca să te dirijeze.
Dar dacă tu, cel de la volan, faci asta, trebuie să găsești varianta să-ți dozezi atenția pentru înainte și pentru siguranță în primul rând și doar în momente de alea de foarte puțină linie dreaptă și că nu e niciun pericol să te orientezi să știi ce urmează”, a mai spus specialistul.
Aplicațiile precum Google Maps și Waze, folosite pentru navigație, sunt foarte utile, în comparație cu hărțile tradiționale. Acestea vin la pachet și cu un dezavantaj, și anume faptul că tinerii devin dependenți de ele. În acest fel, capacitatea de a se orienta singuri este diminuată.
“E și cu plus și cu minus – e un mare plus că nu mai stăm cu harta și cu toate și să urmărim. E un minus pentru că, cel puțin tineretul, nu mai știe nici să se ducă la pâine, nu mai sunt învățați până nu-și pun programul, nu știu să se meargă în locuri unde se duc în fiecare zi, dar trebuie să-și pună traseul pe telefon sau pe ce și-l pun”, a mai spus Titi Aur.
Totodată, aplicațiile folosite pentru navigație au dezavantajul că pot reprezenta un pericol din cauza distragerii atenției. “Trebuie să găsim compromisul încât să luăm doar partea folositoare și nu și partea de distragere”, a adăugat acesta.