Life

Cum poţi lua cotă parte dintr-o moștenire, deși nu ai fost trecut în testament. Ce înseamnă, de fapt, rezervă succesorală

Știi că poți moșteni o parte din averea unui decedat fără să fii trecut în testament? Semnificația rezervei succesorale.
24.03.2023 | 14:45
Cum poti lua cota parte dintro mostenire desi nu ai fost trecut in testament Ce inseamna de fapt rezerva succesorala
Diferența dintre moștenire legală a averii unui decedat și moștenire testamentară. Sursa foto: Calculator Venituri
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu averea noastră, după moarte, dacă nu am lăsat scris un testament cu numele moștenitorilor? Află că, chiar și în lipsa acestora din urmă, tot ajunge în posesia cuiva. Pare imposibil și poate frustrant pentru unii, dar iată care este procedura legală!

Cum poți moșteni din averea unui decedat, fără să fii trecut ca moștenitor în testamentul lui

În Codul Civil există o mențiune potrivit căreia se poate moșteni măcar jumătate din cota legală a averii, de către cel care ar putea primi-o, dacă ar fi trecut moștenitor trecut în testament. Drept urmare, acesta este moștenitor rezervatar.

ADVERTISEMENT

Cine poate avea calitatea de moștenitor rezervatar? Tot în Codul Civil sunt specificate următoarele rude: soțul supraviețuitor, dar nu și concubinul, copiii și nepoții, părinții persoanei care a murit și colateralii până la gradul al patrulea inclusiv. Astfel că, indiferent că decedatul s-a înțeles sau nu cu acestea, iată că tot au dreptul legal de a primi o cotă din bunurile lui, informează avocat.net.

”Rezerva succesorală este partea din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinței defunctului, manifestată prin liberalități ori dezmoșteniri (…)

ADVERTISEMENT

Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților sau dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal”, apare în Codul Civil.

În privința soțului supraviețuitor, poate fi o problemă legată de obținerea a jumătate din cota legală de avere. Dacă atunci când partenerul trăia se aflau în proces de divorț și s-a dat, cu puțin timp înainte de moarte, o hotărâre definitivă a despărțirii, clar, nu mai are dreptul de moștenire.

ADVERTISEMENT

Pentru a lua toată averea, soțul în viață poate fi un astfel de beneficiar doar dacă decedatul nu are ceilalți moștenitori enumerați sau aceștia refuză drepturile. De altfel, cota soțului nu este doar de jumătate, ci este structurată astfel: se oferă un sfert din moștenire dacă se prezintă cu descendenții defunctului, poate beneficia de o treime dacă este însoțit de ascendenți privilegiați și colaterali privilegiați, de jumătate din moștenire dacă se afișează doar cu ascendenții și trei sferturi din  avere dacă vine în concurs doar cu unul dintre cei doi.

Ce se poate întâmpla cu averea ta după moarte, dacă nu ai nici moștenitori rezervatari și nici testamentari

În lipsa moștenitorilor legali (rezervatari) sau a celor notați în testament, trebuie să știi că averea ta, după ce nu vei mai fi, se va transmite celor din locul unde te-ai născut sau celor unde ți se aflau bunurile atunci când realizai moștenirea.

ADVERTISEMENT

Există, totuși, niște reguli ale moștenirii averii decedatului. Cine nu se poate bucura de ea

Dincolo de moștenitorii detaliați, în Codul Civil apar și persoanele care nu se pot bucura sub nicio formă de bunurile/banii individului care a plecat din această lume. Acestea sunt eliminate din context pe bază de comportamentul manifestat, respectiv:

  • persoana condamnată penal după ce a încercat să-l ucidă pe cel care a lăsat averea,
  • persoana condamnată penal care a încercat să-l ucidă pe cel care a lăsat averea chiar înainte de deschiderea moștenirii,
  • persoana care a agresat fizic sau moral persoana care lasă averea,
  • persoana care prin violență sau dol l-a împiedicat pe cel care lăsa averea să modifice sau să revoce testamentul.
ADVERTISEMENT