Life

Cum poți obține roșii mari în grădina ta. Secretul unui grădinar cu experiență

Cum să cultivi roșii mari în grădina ta? Descoperă sfaturile unui grădinar experimentat, când vine vorba de culturile de roșii.
14.06.2024 | 18:03
Cum poti obtine rosii mari in gradina ta Secretul unui gradinar cu experienta
Cum poți obține roșii mari în grădina ta. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Cum poți obține roșii mari în grădina ta? Află sfaturile prețioase ale unui grădinar experimentat în privința culturilor de roșii.

Cum poți obține roșii mari în grădina ta. Secretul unui grădinar cu experiență

Fiecare grădinar care plantează răsaduri de roșii speră să obțină fructe mari și gustoase. Secretele și sfaturile unor producători cu experiență pot face diferența! Cum să obții roșii pline de savoare și de dimensiuni mari?

ADVERTISEMENT

Obținerea unor roșii de mari dimensiuni poate fi o provocare, chiar și atunci când alegi soiuri sau hibrizi cunoscuți pentru această caracteristică. Dacă respecți următoarele regulile simple de îngrijire, recomandate de specialiști, vei avea rezultate pe măsură, fără îndoială.

Iată care sunt sfaturile unui grădinar cu experiență. La ce trebuie să fii atent ca să obții roșii mari de grădină, potrivit agrointel.ro.

ADVERTISEMENT

1. Pregătirea solului

Asigură-te că planta beneficiază de suficientă lumină solară și că solul este bogat în substanțe nutritive. Udarea regulată și aplicarea îngrășămintelor sunt vitale pentru dezvoltarea sănătoasă a fructelor.

Este recomandată aplicarea de îngrășăminte organice cum ar fi compostul maturat, humusul sau vermicompostul pe sol, pentru a asigura nutrienții necesari plantelor pe termen lung. De asemenea, se pot utiliza îngrășăminte minerale precum superfosfatul, sulfatul de potasiu și îngrășămintele complexe cu conținut ridicat de potasiu.

ADVERTISEMENT

2. Irigarea

Pentru a evita eroziunea și pentru a te asigura că apa ajunge la rădăcinile adânci, roșiile trebuie udate direct la baza plantei. Apa pentru irigare ar trebui să aibă o temperatură optimă de 20-22°C.

În perioada critică de înfloririe și fructificăre, umiditatea solului trebuie să fie menținută la cel puțin 80%. Pentru a verifica nivelul umidității, este ideal să folosiți un instrument de măsurare potrivit. Dacă nu aveți un astfel de instrument, monitorizați aspectul plantelor și luați în considerare condițiile meteorologice și prezența mulciului

ADVERTISEMENT

3. Fertilizarea

Plantele de roșii au nevoie de o nutriție adecvată pentru a se dezvolta sănătos. În ciuda faptului că solul poate conține nutrienți esențiali, aceștia nu sunt întotdeauna disponibili într-o formă accesibilă plantelor. De aceea, trebuie să apelăm la fertilizare.

Unul dintre cele mai importante elemente pentru a obține roșii mari este azotul. Fără azot, roșiile încetează din creștere, iar frunzele inferioare devin galbene și cad. Prin urmare, plantele trebuie fertilizate cu azot în prima jumătate a perioadei de creștere. Totodată, se recomandă fertilizarea cu fosfor, bor, și calciu, iar potasiul doar în perioada de fructificare.

4. Copilirea

Acest proces este foarte important. Eliminarea lăstarilor laterali în mod regulat încurajează formarea de roșii mari și accelerează procesul de maturizare.

Pentru roșiile cu creștere nedeterminată, este recomandat să rămână doar 1-2 tulpini și să se îndepărteze toți copilii. Astfel, toată energia și nutrienții plantați în mod normal în lăstarii de copili sunt redirecționați către frunzele principale, flori și tomate. Este o modalitate foarte bună de a te asigura că această cultură va avea roșii mari și zemoase.

5. Numărul de frunze pe plantă, defolierea

O greșeală des întâlnită este îndepărtarea excesivă a frunzelor pentru a facilita iluminarea și ventilarea optimă. Trebuie să ne amintim, însă, că frunza este „bucătăria” unde se formează nutrienții necesari plantei. Deci cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine.

Frunzele superioare trebuie să rămână intacte până când roșiile de pe primul ciorchine ating dimensiunea dorită, cu excepția cazului în care sunt expuse la sol sau afectate de boli și dăunători.

Se vor îndepărta doar frunzele de la baza tulpinii după ce primul ciorchine începe să se coacă. Este important să se ia în considerare că frunzele ar trebui îndepărtate treptat, câteva pe zi, pentru a nu stresa inutil planta.

Dacă urmezi aceste cinci pași cu atenție, ai mari șanse de a obține o cultură cu roșii mari, în grădina ta, iar toți vecinii te vor invidia.

ADVERTISEMENT