Vrei să prepari acasă merdenele, pentru a te bucura de gustul lor, ca la patiserie? Dacă respecți ingredientele, dar și modul de preparare, rețeta nu e deloc grea.
Atunci când vine vorba despre produsele de patiserie, merdenelele se numără printre preferințele românil0r. Indiferent că sunt cu brânză sau cu carne, multe persoane le cumpără în fiecare zi.
Dacă ai poftă de merdenele, nu este nevoie să mergi întotdeauna la o patiserie pentru a-ți achiziționa acest produs. Poți prepara merdenelele acasă, deoarece rețeta nu este deloc complicată.
Trebuie doar să respecți lista de ingrediente și cantitățile recomandate pentru ca aceste preparate să-ți iasă exact ca la patiserie. Cei dragi se vor bucura de merdenelele de casă.
Merdenelele cu brânză de vaci sunt printre preferatele românilor și se prepară ușor. Pentru aluat, ai nevoie de 300 g făină, 50 g unt, 100 ml apă, o linguriță de oțet și un praf de sare. Pentru umplutură, ai nevoie de 250 g de brânză de vaci și un ou.
Se amestecă împreună apa și făina, împreună cu un praf de sare și puțin oțet, după care se frământă bine până când se omogenizează toate ingredientele.
Se taie aluatul obținut în șase bucăți, apoi se lasă deoparte timp de aproximativ o oră. Între timp, se amestecă brânza cu albușul de ou.
Fiecare bucată de aluat trebuie întinsă, iar deasupra se adaugă umplutura de brânză. Aluatul se împăturește într-o formă pătrată, de merdenea.
Merdenelele se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Untul se topește la bain marie, iar cu acesta se unge fiecare bucată de merdenea. Se lasă totul la cuptor, la 180 de grade, timp de 35 de minute. Merdenelele sunt gata atunci când se rumenesc.
Ca să prepari merdenele cu telemea, ai nevoie de 500 g făină, 200 g unt, 300 g telemea, 260 ml apă și un gălbenuș de ou. Untul și telemeaua se împart în 10 părți egale. Telemeaua se dă pe răzătoare înainte.
Din făină, apă, un gălbenuș de ou și oțet se pregătește aluatul. Se frământă bine până când are o consistență omogenă și elastică. Aluatul trebuie împărțit în 10 bile egale, se acoperă cu un prosop și se lasă deoparte pentru 30 de minute.
Fiecare bilă de aluat se întinde în formă pătrată și se unge cu o bucată de unt, apoi se împăturește, pe lung, din partea dreaptă, peste 1/3 din aluat. Partea din stânga se aduce peste, după care fiecare parte se împăturește de jos în sus. Trebuie să obții, în final, o singură bucată mică și pătrată.
Toate bucățile de aluat se pun într-o tavă cu hârtie de copt și se lasă la rece pentru cel puțin 2 ore. Aluatul se scoate și se ia fiecare bucată, apoi se întinde din nou în formă pătrată, dar stratul trebuie să fie cât mai subțire. În mijloc se adaugă o lingură plină de telemea și se împăturește la fel ca înainte.
Se pun merdenelele într-o tavă de cuptor, unse cu puțin unt. Partea împăturită trebuie să fie în jos. Se lasă la cuptor, la 220 de grade, timp de 20 de minute.
Pentru merdenelele cu brânză sărată, ai nevoie, pentru aluat, de 1 kg făină, 550 ml apă, 50 g unt, o linguriță de oțet și una de sare. Pentru umplutură, trebuie să folosești 50 g griș, 2 ouă și 500 g mix brânzeturi.
Făina, apa, oțetul și sarea se amestecă, apoi se frământă totul până când obții un aluat omogen, care nu se lipește. Se lasă la frigider pentru o oră, apoi aluatul se împarte în bucăți mici, pentru a forma merdenelele, și trebuie să întinzi sub forma unui dreptunghi.
Bucățile de aluat se ung cu unt, care a fost frecat bine înainte, astfel încât să aibă consistența unei creme. Fiecare triunghi se împachetează în trei și se pune într-un vas, care se lasă la frigider timp de 30 de minute.
Pentru umplutură, grișul se fierbe și se amestecă cu brânzeturile, dar și cu două ouă bătute. Aluatul se scoate de la frigider, iar fiecare bucată trebuie întinsă în formă pătrată.
La mijloc se pune câte o lingură din compoziția care se obține din brânzeturi și griș, apoi se împăturește. Colțurile se adu spre mijloc și rezultă un pătrat.
Merdenelele se așază într-o tavă la cuptor, cu forma pliată în jos. Se ung cu puțin unt, apoi se lasă la cuptor timp de 20 de minute, la 180 de grade, notează libertateapentrufemei.ro.
Pentru această rețetă, ai nevoie de un pachet de foi de plăcintă, un kg de brânză tare, în funcție de preferințe, 3 ouă și câteva linguri de ulei.
Se dă brânza pe răzătoare, iar peste aceasta se adaugă ouăle. În cazul în care brânza e prea tare, mai poți adăuga încă 2 ouă,
Foile de plăcintă se întind și se taie în două. O foaie de plăcintă se unge cu puțin ulei, iar pe o margine se adaugă umplutura de brânză. Se împăturește în formă de triunghi, pentru ca brânza de la interior să fie întinsă uniform.
În același mod se procedează și cu cealaltă foaie de plăcintă. Totul se pune într-o tavă de cuptor, la 200 de grade, timp de 30 – 40 de minute. Tava se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Se taie în forma dorită.
Pe lista de ingrediente pentru merdenelele cu carne se află 500 g făină, 250 ml apă, 250 g unt și o lingură de oțet, acestea fiind pentru prepararea aluatului. Pentru umplutură, ai nevoie de 250 g de carne tocată de vită, precum și de aceeași cantitate de carne tocată de pui, de 2 ouă, 2 cepe, sare și piper.
Pentru a prepara aluatul, se amestecă toate ingredientele, în afară de unt, până când se omogenizează. Se adaugă apoi untul și se continuă amestecarea.
O foaie mare de aluat se întinde, după care se taie în 4 bucăți mai mici. Aluatul trebuie lăsat la frigider timp de aproximativ o oră.
Pentru umplutură, ceapa se pune la călit în ulei, apoi se adaugă carnea și se condimentează după preferințe. Se lasă pe foc timp de aproximativ 10 minute, iar spre sfârșit se adaugă ouăle bătute. Se mai lasă puțin până când acestea sunt făcute.
Aluatul se scoate din frigider. În fiecare bucată, care se mai întinde încă o dată, se pune o lingură mare din compoziție. Se împăturește în două aluatul, iar la capete se strânge bine. Toate bucățile de aluat se ung cu un ou bătut, apoi se lasă la cuptor timp de 30 de minute, la foc mediu.