O gospodină a dezvăluit, în mediul online, cum poți să prepari acasă detergent de rufe. Ingredientul de care ai nevoie se găsește ușor.
O româncă a dezvăluit metoda prin care prepara acasă un detergent de rufe natural, fără chimicale.
Este o metodă accesibilă oricui, iar rezultatul va fi unul surprinzător. În timp ce multe persoane caută soluții bio în magazine pentru a nu mai folosi produse cu multe chimicale, există ingrediente pe care le poți utiliza ca să-ți prepari propriul detergent pentru spălarea rufelor.
Este vorba despre iederă, folosită de unele persoane și pentru prepararea săpunului. Soluția este ideală mai ales pentru cei care locuiesc la casă și pot obține această plantă mai ușor.
“Mulți suntem conștienți de impactul chimicalelor asupra mediului, asupra noastră, mulți caută produse bio din magazin pentru spălat, natura ne dă soluții prin plante care conțin substanța saponina.
Am citit în mai multe limbi despre produse naturale de spălat rufe. Am dat de castane și iederă ce se folosesc ca atare, culese proaspete, unii prepară săpun din ele.”, a scris o gospodină pe un grup de Facebook, notează ziare.com.
De asemenea, dacă sunt folosite aceste produse la spălarea hainelor, apa din mașina de spălat poate fi folosită și pentru a uda plantele.
“Am adunat 10 frunze mari, mai bătrâne, am pus într-un săculeț de spălat și am băgat în mașină de spălat.”, a continuat românca.
Un alt utilizator a dezvăluit o rețetă cu 60 de frunze de iederă sau mai multe, în funcție de cât de concentrat vrei să fie detergentul. Frunzele se clătesc bine, se taie cu o foarfecă și se lasă la fiert. Atunci când ajung la punctul de fierbere se pune capacul și se lasă încă 20 de minute.
Se lasă totul deoparte timp de 8-12 ore, apoi se strecoară și se păstrează la rece.
“Ambele variante pot fi folosite pentru rufe albe, sensibile, lână, colorate. Se folosesc aproximativ 100 – 150 ml pentru fiecare tură de spălare.”, a adăugat utilizatorul.
Un alt utilizator i-a îndemnat pe oameni să fie atenți la tipul de iederă folosit. Unele specii sunt otrăvitoare, iar anumite persoane sunt alergice la această plantă.
În secțiunea de comentarii a postării au fost dezvăluite mai multe metode pentru prepararea detergentului natural. Una dintre metode presupune folosirea săpunului, dar și a oțetului și a bicarbonatului de sodiu, ingrediente utilizate mai ales pentru curățenie.
“500 g săpun ras în scame. Sau 2 cuburi săpun rase pe răzătoarea mare. Se dizolvă în 2 l apă complet. Când începe să fiarbă dat la o parte. 1 pahar detergent vase, 1 l oțet, 1 pahar bicarbonat dizolvat în apă, amestecate toate.”, a mai explicat cineva.
În cazul în care hainele sunt pătate, se adaugă un căpăcel de sodă caustică dizolvat în apă rece. Se lasă toată noaptea în lighean, iar dimineața se mai adaugă apă și se amestecă cu batidora. Este important să se amestece bine cât încă este cald.
Pentru amestecare se folosește un bidon de plastic, umplut cu săpun până la jumătate, completând cu apă, dar nu cât să se umple. Sticla se agită bine. Se pune apoi în alt recipient din plastic. Din 500 g de săpun ar trebui să iasă în jur de 18-20 l de detergent. La spălat se folosește o doză normală.
Pentru parfum se poate adăuga un pahar de săpun lichid cumpărat sau ulei în picături de lavandă sau lămâie.