În România, conform prevederilor din Codul Muncii, există situații în care un angajat poate primi bani pentru zilele de concediu pe care nu și le-a luat. Din păcate, nu toți cunosc legea și ajung să piardă sume importante.
Conform legii, majoritatea angajaților cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată beneficiază de un număr minim de 20 de zile de concediu de odihnă. Există o parte de angajații, în special cei cu vechime în muncă, care pot ajunge la 23 sau chiar 25 de zile de concediu de odihnă.
Legea mai spune că la fiecare 5 ani de muncă, angajații din România primesc încă o zi de concediu. La aceste zile de concediu se mai adaugă și zilele libere care se acordă la nivel național în timpul marilor sărbători.
Un angajat din România trebuie să își țină evidența zilelor de concediu de odihnă și, mai ales, trebuie să profite de ele. Vorbim de un drept care nu poate fi negociat sau limitat.
În plus, fiecare angajat din țara noastră trebuie să știe că, în acord cu legea, zilele de concediu de odihnă neefectuate pot fi compensate în bani sau alte beneficii în unele situații.
General vorbind, salariații nu pot solicita angajatorului plata concediului de odihnă neefectuat. Angajatorul nu are obligația de a plăti acest concediu. ATENȚIE! Vorbim doar de contractele de muncă aflate în derulare.
În schimb, articolul 146 din Codul Muncii prevede că o compensare în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă în cazul încetării contractului individual de muncă.
Prin urmare, angajații din România care își dau demisia sau care sunt disponibilizați vor primi bani în contul zilelor de concediu neefectuate pentru anul în curs, dar și în contul zilelor rămase din concediul de odihnă la care aveau dreptul în ultimele 18 luni.
Din păcate, acesta este un aspect mai puțin cunoscut mai ales de către angajații tineri din firmele mici sau din orașele de provincie. Foarte mulți români ajung să piardă sume importante de bani.
Statistic, în țara noastră foarte puțini angajați ajung să-și consume integral într-un an zilele libere. Ei trebuie să știe că nu și le pierd. Cel puțin nu într-o anume perioadă de timp.
În orice firmă, fie ea mai mică sau mai mare, privată sau de stat, angajații cu contract de muncă legal pot solicita zilele de concediu rămase în următoarele 18 luni.
Iată și un exemplu concret. Dacă mai ai 7 zile de concediu de odihnă rămase din anul 2023, le poți solicita atât în anul 2024, cât și în primele 6 luni ale anului 2025.
Codul Muncii mai spune că dreptul angajatului la concediu de odihnă anual este personal și inalienabil: nu poate fi cedat altcuiva, nu poate fi restricționat de angajator și nici nu se poate renunța la el, indiferent de situație.
În perioada concediului, salariatul primește o indemnizație care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, plus indemnizațiile și sporurile permanente prevăzute în contractul de muncă.
Concediul este un drept al tuturor angajaților și acest drept nu poate fi limitat de angajator. Angajatul nu poate fi obligat să cedeze concediul și nici să renunțe la el. Conform articolului 144 din Codul Muncii [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]:
E foarte important de punctat că, în acord cu Alineatul (3) din articolul 145 al Codului Muncii, ”sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihna anual”.