Știai că poți primi bani pentru zilele de concediu pe care nu ți le-ai luat? Există o singură situație în care acest lucru se poate întâmpla, arată Codul Muncii. Care este aceasta și ce obligații are angajatorul?
Este foarte important ca orice angajat în parte să își cunoască drepturile. Totodată, este bine să fim conștienți și de obligațiile pe care angajatorul le are. În acest mod vom știi ce putem solicita, dar și în ce condiții.
Pentru că finalul anului bate la ușă, poate că multe persoane nu au reușit să se bucure de toate zilele de concediu. Ce se întâmplă însă în această situație și ce spune Codul Muncii, de fapt?
În primul rând, conform prevederilor, toți angajații care nu și-au luat zilele de concediu în 2024, le mai pot folosi până la data de 30 iunie 2026. Menționăm că dreptul la concediul de odihnă este garantat prin lege.
Astfel, angajatorul are obligația să asigure efectuarea acestuia în termenul legal. Și totuși cum poți primi bani pentru zilele de concediu în cazul în care tu ca angajat refuzi pur și simplu să te bucuri de ele?
Pentru cei care nu știu, concediul de odihnă este un drept fundamental pentru salariați. Asta înseamnă că renunțarea la concediu nu este permisă. Tocmai din acest motiv, dacă un angajat nu își ia întreg concediul într-un an, dreptul la zilele de odihnă nu se pierde.
Există însă și anumite excepții pe care angajații trebuie să le cunoască. Spre exemplu, Codul Muncii spune că dacă salariatul nu poate să își ia concediu din diferite motive, atunci angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor.
“În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul muncii.
Și totuși cum și când și cum poți primi bani pentru zilele ce concediu? Există o singură astfel de situație pe care angajații trebuie să o cunoască. Mai exact, compensarea în bani a concediului este permisă doar dacă încetează contractul de muncă.
Această prevedere e notată în Codul Muncii. Conform actului normativ, doar în cazul în care angajatul renunță la locul respectiv de muncă poate să își recupereze banii pentru zilele de concediu pe care nu a apucat să și le ia.