Life

Cum poți rămâne fără bani pe card. Metoda prin care atacatorii au acces la contul tău bancar

Poți să rămâi fără bani pe card într-un mod cât se poate de simplu. Atacatorii au dezvoltat o metodă prin care îți pot accesa contul bancar.
17.03.2023 | 09:11
Cum poti ramane fara bani pe card Metoda prin care atacatorii au acces la contul tau bancar
Cum poți rămâne fără bani pe card. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Nu puține au fost cazurile în care unii români s-au trezit fără bani pe card. În ultima vreme, numărul atacurilor cibernetice s-a tot intensificat, iar hackerii au ajuns la metode inedite. Aceștia pot inclusiv să aibă acces la contul nostru bancar fără ca noi să știm.

Cum te lasă hackerii fără bani pe card

Plata cu cardul este la ordinea zilei și a devenit din ce în ce mai utilizată în timpul, dar și după pandemie. Totuși există și șanse să rămânem fără bani pe card, în anumite situații. Tocmai din acest motiv, numeroase bănci din România au lansat constant avertismente în rândul clienților.

ADVERTISEMENT

Unele bănci le recomandă acestora să nu ofere datele de pe card niciodată și nici datele personale. De asemenea, reprezentanții băncii i-au mai avertizat pe clienți să nu răspundă la anumite mesaje. Și acestea pot fi un tip de fraudă, chiar des întâlnit în toate colțurile lumii.

O altă tactică folosită de utilizatori este cea legată de clonarea cardurilor. Există un aparat care poate fi montat pe bancomate, ori pe aparatele care folosesc plata cu cardul. Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale, spune că un astfel de aparat se găsește pe piața neagră.

ADVERTISEMENT

Unde se află dispozitivul care te poate lăsa fără bani pe card

Prețul este de ordinul zecilor de mii de euro, însă merită, având în vedere că mulți români se trezesc fără bani pe card. De cealaltă parte, atacatorii nu au decât de câștigat, pentru că dispozitivele respective sunt dificil de detectat, precizează acesta.

”Modele inventate, patentate ca să zicem așa, chiar și de infractorii de la noi. Avem IT-iști destul de buni, care își folosesc cunoștințele într-un mod să zicem ilicit. Device-urile respective sunt destul de greu de detectat”, a declarat Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum acționează un astfel de dispozitiv? El ne poate copia cardul. De asemenea, acesta poate fi montat peste fanta pe care întoarcem cardul, ori sub tastatura unde introducem codul PIN. Dacă până acum astfel de aparte erau ascunse doar în bancomate, iată că lucrurile au evoluat.

Cum putem evita o astfel de fraudă

Astfel, hackerii instalează un astfel de dispozitiv chiar și în aparatele de unde ne cumpărăm o apă plată sau ceva dulce. De asemenea, aparatele pot fi montate chiar și în benzinării, de unde orice șofer poate ajunge să alimenteze. Și totuși cum ne ferim de ele?

ADVERTISEMENT

Silviu Stahie, expert în securitate informatică, ne recomandă să fim atenți la tastatură atunci când tastăm codul PIN, eventual să tragem de ea. ”Este un mecanism de protecție foarte ușor pe care oricine îl poate folosi și anume tragi un pic să vezi dacă este într-adevăr fanta adevărată”, a declarat Silviu Stahie.

Totodată, el le-a mai recomandat utilizatorilor să își monitorizeze contul bancar. De asemena, cei care au bancomate sau automate bancare ar fi bine să își asigure o securitate 24 de ore din zi, astfel încât să fie evitate astfel de situații.

Ce se întâmplă dacă am rămas deja fără bani pe card sau s-a făcut o tranzacție în numele nostru? Specialiștii spun că trebuie să sunăm de urgență la bancă și să ne blocăm cardul bancar. De asemenea și poliția trebuie anunțată în astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT
Tags: