News

Cum poți să beneficiezi de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Metoda se aplică și dacă unitatea medicală nu mai are fonduri

Pacienții asigurați medical se confruntă mereu cu listele de așteptare pentru analize, foarte puțini știind că sunt soluții pentru programarea mai rapidă.
28.01.2023 | 18:46
Cum poti sa beneficiezi de analize medicale prin CAS fara sa astepti Metoda se aplica si daca unitatea medicala nu mai are fonduri
Cum poți să beneficiezi de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ne confruntăm adesea cu situații în care vrem să ne facem analizele medicale, dar fondurile alocate nu sunt suficiente, fiind nevoiți să așteptăm săptămâni sau luni de zile pentru a putea beneficia de investigațiile necesare. Puțini știu, totuși, că termenul ”Monitor” (n.r. oricare dintre numerotările 1-7) sau ”Prev” 5 (n.r. persoane asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste) sunt termenii cheie pentru programarea rapidă.

Analize medicale prin CAS fără așteptare, chiar și când nu mai sunt fonduri

Toate categoriile de pacienți asigurate prin CAS (Casa de Asigurări de Sănătate) au dreptul la analize medicale gratuite pe baza biletul de trimitere eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, în cazul anumitor bolnavi.

ADVERTISEMENT

Însă, nu sunt rare cazurile când unitatea este depășită numeric, plafonul ne mai permitându-le realizarea investigațiilor. Astfel, ei ajung pe o listă de așteptare.  Există, totuși, o portiță știută de un număr redus de oameni.

Datorită unei modificări legislative, pacienții cronici sau cei trecuți de 40 de ani, pot să se programeze mai rapid pentru analize pe baza biletul de trimitere, pe care doctorul să treacă fie ”Monitor”, fie ”Prev” 5.

ADVERTISEMENT

Ce presupune termenul ”Monitor” de pe biletul de analize?

Mai simplu spus, pacienții au parte de analize medicale decontate dacă specialistul care-i monitorizează le recomandă să țină sub observație o boală care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS. Imperios necesar este ca pe biletul de trimitere să fie menționat cuvântul Monitor și codul aferent pentru ca bolnavul să fie investigat fără să mai aștepte.

Astfel, pentru controlul pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare le este trecut Monitor 1.

ADVERTISEMENT

Termenul de Monitor 2 este notat pentru suferinzii cu boli oncologice, în timp ce bolnavilor cu diabet zaharat le este bifat pe biletul de trimitere Monitor 3.

Monitor 4 le revine celor cu afecțiuni cardiovasculare, iar persoanelor cu diagnostice rare le este consemnat Monitor 5. De asemenea, Monitor 6 este marca celor cu tulburări neurologice, Monitor 7 fiind pentru pacienți cu boli cerebrovasculare.

ADVERTISEMENT

Cui se aplică ”Prev” 5 de pe trimiterile medicale?

O altă categorie de suferinzi care pot avea parte de analizele medicale de prevenție suportate de CAS, chiar dacă fondurile sunt depășite, este formată din persoanele trecute de 40 de ani. Mențiunea Prev și cifra 5 este codul pe care doctorul trebuie să o noteze pentru a avea parte de investigații rapide.

ADVERTISEMENT