News

Cum poți să beneficiezi de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Metoda se aplică și dacă unitatea medicală nu mai are fonduri

Pacienții asigurați medical se confruntă mereu cu listele de așteptare pentru analize, foarte puțini știind că sunt soluții pentru programarea mai rapidă.
28.01.2023 | 18:46
Cum poti sa beneficiezi de analize medicale prin CAS fara sa astepti Metoda se aplica si daca unitatea medicala nu mai are fonduri
Cum poți să beneficiezi de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ne confruntăm adesea cu situații în care vrem să ne facem analizele medicale, dar fondurile alocate nu sunt suficiente, fiind nevoiți să așteptăm săptămâni sau luni de zile pentru a putea beneficia de investigațiile necesare. Puțini știu, totuși, că termenul ”Monitor” (n.r. oricare dintre numerotările 1-7) sau ”Prev” 5 (n.r. persoane asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste) sunt termenii cheie pentru programarea rapidă.

Analize medicale prin CAS fără așteptare, chiar și când nu mai sunt fonduri

Toate categoriile de pacienți asigurate prin CAS (Casa de Asigurări de Sănătate) au dreptul la analize medicale gratuite pe baza biletul de trimitere eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, în cazul anumitor bolnavi.

ADVERTISEMENT

Însă, nu sunt rare cazurile când unitatea este depășită numeric, plafonul ne mai permitându-le realizarea investigațiilor. Astfel, ei ajung pe o listă de așteptare.  Există, totuși, o portiță știută de un număr redus de oameni.

Datorită unei modificări legislative, pacienții cronici sau cei trecuți de 40 de ani, pot să se programeze mai rapid pentru analize pe baza biletul de trimitere, pe care doctorul să treacă fie ”Monitor”, fie ”Prev” 5.

ADVERTISEMENT

Ce presupune termenul ”Monitor” de pe biletul de analize?

Mai simplu spus, pacienții au parte de analize medicale decontate dacă specialistul care-i monitorizează le recomandă să țină sub observație o boală care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS. Imperios necesar este ca pe biletul de trimitere să fie menționat cuvântul Monitor și codul aferent pentru ca bolnavul să fie investigat fără să mai aștepte.

Astfel, pentru controlul pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare le este trecut Monitor 1.

ADVERTISEMENT

Termenul de Monitor 2 este notat pentru suferinzii cu boli oncologice, în timp ce bolnavilor cu diabet zaharat le este bifat pe biletul de trimitere Monitor 3.

Monitor 4 le revine celor cu afecțiuni cardiovasculare, iar persoanelor cu diagnostice rare le este consemnat Monitor 5. De asemenea, Monitor 6 este marca celor cu tulburări neurologice, Monitor 7 fiind pentru pacienți cu boli cerebrovasculare.

ADVERTISEMENT

Cui se aplică ”Prev” 5 de pe trimiterile medicale?

O altă categorie de suferinzi care pot avea parte de analizele medicale de prevenție suportate de CAS, chiar dacă fondurile sunt depășite, este formată din persoanele trecute de 40 de ani. Mențiunea Prev și cifra 5 este codul pe care doctorul trebuie să o noteze pentru a avea parte de investigații rapide.

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei...
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit