Life

Cum poți să calculezi ora exactă la care trebuie să te culci pentru a fi odihnit a doua zi. Metoda e foarte simplă

Cum poți calcula ora perfectă de culcare, astfel încât a doua zi să te trezești odihnit. Metoda este una foarte ușoară.
16.06.2023 | 19:30
Cum poti sa calculezi ora exacta la care trebuie sa te culci pentru a fi odihnit a doua zi Metoda e foarte simpla
Cum să calculezi ora perfectă de culcare. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În zilele noastre, mulți oameni nu reușesc să se bucure de un somn odihnitor pe timpul nopții. Stresul și programul încărcat își pun aspectul și asupra acestui aspect. În plus, mulți nu reușesc să adoarmă chiar dacă se bagă în pat devreme, însă există o metodă simplă pentru a calcula ora de culcare ideală.

Cum să afli care este ora de culcare ideală pentru tine

Un somn odihnitor este esențial pentru o bună funcționare a organismului. Dar era în care trăim, una în care stresul de zi cu zi este din ce în ce mai mare, alimentat de anumite obiceiuri care fac ca noaptea să nu fie una atât de liniștită, pot face destul de dificilă obținerea sa.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, acest lucru poate face ca oricât de devreme te-ai băga în pat să nu poți adormi. Totuși, există o metodă prin care poți stabili care este ora de culcare ideală la care să te culci pentru ca a doua zi să te trezești odihnit.

Pentru că, de menționat este faptul că nu există o oră standard pentru toată lumea, deoarece fiecare persoană are propriul său ritm. Astfel, Dr. Andrew Huberman, de la Universitatea Stanford a spus care este momentul perfect în care să dormi.

ADVERTISEMENT

„Scăderea ta de energie de după-amiază (fie uşoară sau severă) are loc la 14:30 – 15:00? Notează-o pentru câteva zile. Presupunând că nu există schimbări majore în somnul de noapte sau nu mănânci un prânz bogat, ora ta ideală de culcare este cel mai probabil la şase până la şapte ore după aceasta”, este metoda simplă prin care poți calcula ora ideală de culcare, conform radiodcnews.ro. 

De ce oamenii devin mai obosiți pe măsură ce orele trec

Medicul a mai dezvăluit că ciclul circadian, ceasul biologic al organismului, este cel care influențează și tiparele de somn. Termenul se referă la schimbările biologice care apar pe parcursul unei zile și care determină cât de somnoros sau energic ești.

ADVERTISEMENT

De pildă, dimineața în organism sunt eliberați acei hormoni care te fac să te trezești din somn, datorită luminii soarelui. Pe parcursul zilei, însă, pe măsură ce trec mai multe ore se eliberează și alte substanțe chimice.

Acestea te fac să te simți obosit, iar termenul poartă numele de depresie postprandială. Prin urmare Dr. Andrew Huberman consideră că în funcție de momentul în care se întâmplă acest lucru, să-ți calculezi ora la care ar trebui să te bagi la somn.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazul în care începi să te simți obosit în jurul orei trei după-amiază, înseamnă că trebuie să-ți organizezi programul în așa fel încât la ora 21-22 seara să poți să fii în pat și chiar să dormi, spune medicul.

ADVERTISEMENT