Life

Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Este cât se poate de legal, indiferent că vorbim despre un telefon, portofel sau orice altceva

Știai că poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești? Acest lucru este legal și nu este considerat furt, așa cum mulți cred.
25.03.2023 | 12:30
Cum poti sa devii proprietar peste lucrurile pe care le gasesti Este cat se poate de legal indiferent ca vorbim despre un telefon portofel sau orice altceva
Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unele lucruri pe care le găsești pot să devină ale tale. Este cât se poate de legal acest lucru, însă trebuie să știi ce prevede exact legislația. În caz contrat, riști să te pui într-o situație extrem de dificilă, pe care evident că nu ți-o dorești.

Ce spune legea despre obiectele pierdute găsite de alte persoane

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar odată să găsești diferite lucruri, fie într-o baie, fie într-un restaurant, sau poate chiar în metrou sau în autobuz. De asemenea, nu puține sunt cazurile în care ajungem să găsim lucruri și pe stradă, precum un telefon, un portofel, sau niște chei.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie să știm că aceste lucruri nu ne aparțin. Cel mai probabil proprietarul lor le-a pierdut fără ca măcar să își dea seama. Iar dacă stăm să ne punem în situația lui, cu siguranță nu ne-ar plăcea ca lucrurile noastre să ajungă în mâinile altei persoane.

Ar fi bine să știm însă și ce spune legea în astfel de situații. Astfel, conform actului normativ, lucrurile fără stăpân sunt “bunurile mobile abandonate, precum şi bunurile care, prin natura lor, nu au un proprietar, cum sunt animalele sălbatice, peştele şi resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, plantele medicinale şi aromatice şi altele asemenea”. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, poate mulți nu știu, dar în momentul în care lucrurile devin pierdute, acestea aparțin continuare proprietarilor lor. Astfel, dacă își însușești un telefon, sau orice alt obiect, această acțiune este calificată, conform legii, ca fiind furt.

Ce obligație ai dacă găsești un lucru într-un metrou, ori restaurant, sau într-o toaletă ori pe stradă? Legea spune că ai termen zece zile să restitui bunul proprietarului. Dacă nu știi cui îi aparține, atunci trebuie să mergi la organul de poliție din localitatea unde l-ai găsit.

ADVERTISEMENT

Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești

”Dacă bunul a fost găsit însă într-un restaurant, în metrou, într-un spital sau în oricare astfel de loc public, bunul trebuie predat persoanei care deține un titlu asupra locului respectiv, altul decât titlul de proprietate publică”, se mai arată în lege.

Știai însă că poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești? Există niște aspecte menționate în lege pe care mulți nu le știu. Mai exact, putem să ne însușim bunurile respective după șase luni de așteptare. Cum este posibil acest lucru? Foarte simplu.

ADVERTISEMENT

În cazul în care proprietarul bunului nu îl revendică pe acesta în termen de șase luni, de la autorități, atunci bunul respectiv va fi considerat ”fără stăpân”. Drept urmare, acesta poate să ajungă la cel care l-a găsit, pe bază de proces verbal.

Astfel, dacă știi să ai răbdare, după șase luni sunt șanse să te poți alege cu lucrurile găsite și predate autorităților. Totul este cât se poate de legal, iar toate aceste prevederi sunt regăsite în actul normativ.

ADVERTISEMENT
Tags: