Sarmalele nu lipsesc niciodată de pe mesele festive ale românilor și cum sărbătorile de iarnă sunt aproape aici, FANATIK îți prezintă două rețete dezvăluite de doi dintre cei mai pricepuți și iubiți bucătari de la noi din țară, Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu.
Sarmalele sunt considerate printre cele mai gustoase preparate, chiar dacă ele nu își au originea în România, ci în Turcia. Atât românii, cât și străinii care vin în vizită le apreciază, iar rețetele sunt numeroase, fiecare gospodină având modalitatea ei de a le pregăti.
Sorin Bontea, unul dintre cei mai iubiți bucătari autohtoni, și-a dezvăluit secretele și a făcut publică rețeta sa de sarmale.
Prin urmare, este nevoie de:
În continuare, modul de prepare trebuie urmat în tocmai, pentru a obține cele mai gustoase sarmale. Varza se curăța de cotor și de frunzele exterioare, astfel încât să rămână cele mai bune foi pentru a fi umplute cu carne, iar dacă varza este prea sărată, se ține în prealabil, câteva ore, în apă călduță.
Ceapa curățată și tăiată mărunt se pune la călit într-o cratiță cu ulei încins, la foc mic, și se ține până devine sticloasă. După aceea se adaugă orezul spălat și se mai lasă încă două minute, timp în care se amestecă în continuu.
Într-un castron suficient de mare se pune carnea, apoi se adaugă amestecul de ceapă și orez, dar și cimbru și mărar tocat. Un secret este că poate fi adăugat și o cană de apă rece, astfel încât carnea să fie mai fragedă. De altfel, atenție la cantitatea de sare, în cazul în care varza este deja sărată, pentru a nu strica gustul sarmalelor.
Frunzele de varză mai mici care au rămas se toacă și se pun pe fundul oalei, peste care se așază apoi sarmalele și costița afumată. Se toarnă apoi bulionul amestecat cu puțină apă, frunze de dafin și boabe de piper.
Se lasă la fiert, la foc mic, două ore, completând apa ori de câte ori este nevoie și învârtind oala pentru a preveni ca sarmalele să se lipească.
La rândul lui, Cătălin Scărlătescu a propus o rețetă de sarmale numai bună de încercat. Pentru a obține o mâncare la fel de bună ca a celebrului bucătar este nevoie de:
Ca mod de preparare, trebuie urmați pașii aceștia: ceapa se taie mărunt și pune la călit până devine aurie. Se lasă să se răcească, după care se amestecă cu carnea tocată, orezul spălat, sare, piper și cimbru.
Cele mai frumoase foi de varză se umplu cu puțină carne și se împăturesc cu grijă, ca să nu se desfacă în procesul de gătire.
Varza rămasă se toacă mărunt și se amestecă cu bulionul. După aceea, se pune în vasul în care va fierbe preparatul un rând de varză tocată, unul de sarmale și tot așa până se umple.
În mijloc, însă, se pun bucata de afumătură și foile de dafin. La final, se adaugă apa și puțin ulei, iar vasul se introduce în cuptor, unde se lasă timp de patru ore.