Există momente în care putem rămâne fără gaze sau fără curent, în special având în vedere situația dificilă în care se află România în prezent, însă nu este un capăt de lume. Dacă suntem nevoiți să încălzim apa, o putem face utilizând niște metode extrem de simple, unele mai vechi, altele mai noi.
Acest lucru este valabil atât în interiorul casei, cât și în situația în care ne aflăm în aer liber și avem nevoie de apă caldă. Primul lucru pe care îl poți utiliza pentru a încălzi apa fără gaze și fără curent este alcoolul solid.
Probabil ai mai auzit de el până acum. Deseori, acesta este utilizat pentru camping, însă doar în cazuri de maximă urgență. Alcoolul solid este o pastă folosită pentru încălzirea alimentelor sau a apei. În momentul în care este aprinsă, aceasta poate dura chiar și până la trei ore, deci timpul este limitat.
O altă soluție, mult mai simplă este grătarul sau rotisorul, însă acesta poate fi utilizat doar în aer liber. De asemenea, dacă vremea ține cu tine te poți baza și pe soare. Poți pune un recipient de apă la soare, iar deși va dura cel mai probabil întreaga zi, în final vei reuși să te bucuri de apa caldă. Dacă este iarnă însă, metoda nu poate fi aplicată.
O metodă extrem de veche este egloo-ul, sau încălzitorul de cameră folosit din cele mai vechi timpuri. În acest caz, poți face o improvizație, dacă mediul este unul sigur. Ai nevoie de un ghiveci de ceramică, câteva lumânări, dar și câteva plăci fie de gresie, fie de faianță.
În ceea ce privește principiul de funcționare, lucrurile sunt cât se poate de simple. Flăcările mici ale lumânărilor vor încălzi ceramica, care va degaja încet, dar sigur, căldură în cameră.
Poți pune ibricul cu apă caldă deasupra ghiveciului și chiar dacă va dura ceva timp, vei avea în final apă caldă.
Această metodă poate fi utilizată și atunci când vrei să încălzești locuința, dar nu ai nici curent și nici gaze. De asemenea, dacă te afli în aer liber mai poți utiliza și butelia pentru camping pentru a încălzi apa.
Putem spune deci, că există metode extrem de simple și nu foarte costisitoare care ne pot ajuta să obținem apă caldă și de asemenea ne pot ajuta să ne și încălzim locuința într-o oarecare măsură.