Nu mai este o noutate că studenții din România se chinuie cu cazările la cămine. Așa că o unitate de cazare pentru studenți din Iași s-a gândit la o metodă inovativă care să vină în ajutorul acestora.
Nimănui nu-i este ușor să plece de acasă și să dea piept cu viața. Astfel că unii încearcă să-și creeze propria imagine care să se asemene cu „acasă”, conform Observator.
Desigur că nu este ușor să-ți faci „acasă” la cămin, mai ales când acestea au adunat amintiri de la zeci de generaţii de boboci. Spre exemplu, la Iaşi, studenții au început curățenia de toamnă și repară ori fac curat peste tot.
Au luat bidineaua, trafaletele și s-au pus pe treabă. Pentru această activitate ei primesc cazare gratuită pentru o lună din partea administrației căminului.
Sursa citată mai arată că în campusul Tudor Vladimirescu din Iaşi, tinerii au început să pregătească deja ziua în care se vor muta în noile lor camere și au dat cu vopsea, aspiră şi aşează mobilierul.
Sunt studenți care fac asta de ani de zile, iar alții sunt la prima experiență. Munca le este răsplătită. întrucât costă 260 de lei cazarea într-o cameră pentru patru studenţi.
Costurile sunt și de 550 de lei în camerele unde stau doi studenţi. Astfel, toţi cei care ajută la curăţenie înainte ca anul universitar să înceapă sunt scutiți de o lună de la plată.
„Interesant, e ceva ce n am mai făcut şi îmi place. Unitate! Înseamnă că ne apropiem unii de alţii şi că legăm o familie”, spune un student pentru Observator.
Şi afară băncile sunt refăcute pentru serile târzii din sesiune. Curățenia de toamnă cu studenți este o tradiție în cadrul Universității Tehnice. Se ține de mai bine de 10 ani și interesul crește de la an la an pentru tot mai mulți studenți.
„Avem sprijinul a peste 200 de studenţi care au răspuns afirmativ solicitării noastre de a ne ajuta în pregătirea căminelor în care aceştia vor locui.
Dacă stăm şi analizăm faptul că desfăşurăm această activitate cu studenţii, de chiar 10 ani, putem spune, cred că undeva costurile se ridică la 4+500 de mii de lei pe care i am economisit. O sumă considerabilă pe care universitatea o apreciază faţă de studenţii noştri”, spune pentru sursa citată Bogdan Istrate, prorector UTI Iași.
Taxa în cămine a crescut în medie cu 50 % comparativ cu anii precedenți. Cea mai mică sumă plătită este de 260 de lei şi cea mai mare este de aproape 550 de lei.