Sfaturi pentru a păstra bradul de Crăciun verde pentru cât mai mult timp. E bine să ții cont de câteva sfaturi atunci când îl cumperi. De altfel, e necesar să îl depozitezi corect.
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din toată lumea și vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care diferă în fiecare țară. Cu toate acestea, există o tradiție pe care cele mai multe țări o au în comun, și anume împodobirea bradului.
În timp ce mulți optează pentru un brad artificial, care poate fi folosit pentru mai mulți ani, sunt și persoane care vor să aibă în casă un brad natural.
Acest lucru poate fi, însă, o adevărată provocare, întrucât bradul riscă să se usuce în câteva săptămâni. Din fericire, există trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru ca bradul să rămână verde mai mult timp.
Încă de când cumperi bradul de Crăciun, e recomandat să-ți treci degetele de-a lungul ramurilor și să cauți acele moi și flexibile. Culoare lor trebuie să fie verde intens.
Atunci când copacii sunt uscați, aspectul lor va fi unul decolorat sau de culoarea măslinului pal. Trebuie să verifici, de asemenea, câte ace cad imediat. Dacă sunt prea multe, atunci bradul nu este atât de proaspăt.
Înainte de a lua copacul în casă, ar trebui să-i faci, la baza trunchiului, o tăietură de aproximativ 2 – 5 cm. În acest fel, copacul va absorbi apa mai eficient deoarece va îndepărta seva uscată care ar fi putut să închidă porii copacului.
Copacul trebuie pus în apă cât mai curând, pentru a nu se usca. Poți utiliza un suport cu un rezervor de apă. Bradul trebuie să aibă apă în permanență pentru a rezista.
Bradul trebuie așezat departe de orice sursă de căldură. Nu este bine să fie lăsat aproape de calorifer, șemineu sau în lumina directă a soarelui, pentru că se va usca prea repede.
În schimb, bradul se păstrează într-o cameră răcoroasă, unde să fie între 15 – 18 °C. Poți folosi și un umidificator pentru a menține umiditatea în aer, ceea ce va ajuta copacul să reziste mai mult.
Durata de viață a pomului de Crăciun poate fi afectată și de tipul de lumini utilizate. Potrivit cercetărilor, este indicat să folosești lumini LED albe și roșii, deoarece sunt utile pentru retenția acelor.
Fotosinteza continuă și după ce un copac este tăiat, iar acele vor rămâne proaspete și nu vor cădea prea curând. Copacii folosesc spectrul alb și roșu la nivelul cloroplastului, conform gardenbetty.com.
Acest lucru le permite să sintetizeze carbohidrați și zaharuri. Dacă bradul este expus la lumini LED albe și roșii pentru mai mult timp, acele se vor păstra pentru mai mult timp.