Oficial, Bucureștiul are o populație de 1,9 milioane de locuitori conform celui mai recent recensământ. Îngrijorător e că și numărul de automobile înmatriculate în Capitală e tot cam acolo. Dacă mai adăugăm faptul că în București vin cu mașina și alți oameni din alte județe, e clar de ce traficul în acest oraș e infernal.
Acum, o schimbare aprobată de ASF va ”alinia” reglementarea la realitățile din piața asigurărilor, scoate la iveală faptul că peste 2 milioane de șoferi (București și Ilfov) plătesc pentru un RCA dublu față de locuitorii celorlalte zone din țara noastră.
Așadar, care e soluția ca acești bani să nu mai fie plătiți? Potrivit Eonomica, ”tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață”.
În aceste condiții, firmele de asigurare iau în considerare acest ”criteriu teritorial” de cel puțin 2 ani. În condițiile în care în București avem una dintre cele mai mari frecvențe ale daunelor nu doar din România, ci și din Europa, cumva logic că la un risc mare sunt și tarife mai mari.
În București și Ilfov ar fi înmatriculate 1,5 milioane de vehicule, cam 20% din totalul național, conform Economica. Așadar, un tânăr de sub 30 de ani din București cu un tarif de referință de 3.260 de lei va conduce o mașină cu puterea sub 50 kw, dar tariful crește la 4.355 de lei dacă mașina e peste 300 kw.
În același timp, un tânăr din orice altă zonă a țării se va raporta la tarife între 1.800 și 3.100 de lei. Conform legii, aceste tarife diferă de la oraș la oraș și în funcție de vârsta șoferului și experiența sa. Așadar, asiguratorul vrea să se ”asigure” că nu iese în pierdere.
Problema e că mare parte dintre șoferii care conduc în București vin din alte județe, astfel că experții prezintă și soluția: înmatricularea mașinii în județul de unde provin. O variantă nu tocmai ”morală”, la fel ca cea preferată de românii care își înmatriculau mașinile în Bulgaria pentru a fenta taxarea din țara noastră.
Sursa citată menționează că tarifele de referință RCA vor fi majorate pentru toți șoferii din România, vorbim aici despre o creștere de aproximativ 9%. Noile tarife de referință RCA au fost calculate de către firma de audit KPMG.
Acest audit are la bază date istorice din ultimii 5 ani anterior datei de 31 decembrie 2023. Tarifele RCA sunt ridicate și pentru că românii sunt printre cei mai indisciplinați șoferi, astfel că accidentele sunt ceva comun pe străzile țării noastre.