Life

Cum poți să scapi de deochi. Este reală această superstiție? Sfatul venit din partea unui preot

Există sau nu deochi? Un preot a dezvăluit dacă este sau nu reală această superstiție și ce să faci în cazul în care ai căzut „victimă”.
26.05.2023 | 10:06
Cum poti sa scapi de deochi Este reala aceasta superstitie Sfatul venit din partea unui preot
Leacul pentru deochi, dezvăluit de un preot. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Poporul nostru are o mulțime de superstiții, iar deochiul se numără printre cele mai vechi dintre acestea. De-a lungul a mii de ani, oamenii au crezut în acest fenomen, fiind consemnat și în Biblie. Un preot a explicat, acum, dacă este sau nu real.

Ce este deochiul. Un preot a oferit lămuriri

Despre deochi s-a vorbit și chiar și în Noul și Vechiul Testament. De exemplu, în Pildele lui Solomon, regele spunea: „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui”. Iar Vasile cel Mare lăsa în urmă învățătura: „Deochiul este o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii pizmași”.

ADVERTISEMENT

Românii au, cu siguranță, o mulțime de superstiții în care cred. Una dintre ele este deochiul, pe care îl mai întâlnim și în culturile arabe sau în Turcia. Mai mult, se presupune că nu îi atinge doar pe oameni, ci și plantele, recolta sau animalele.

Fenomenul este explicat ca fiind un atac energetic și, în mare parte, provine de la oameni cu intenții rele sau, din contră, care privesc cu prea multă admirație. Simptomele deochiului au fost explicate de etnologul  Gh. F. Ciauşanu în cartea Superstițiile poporului român.

ADVERTISEMENT

Astfel, știi că ai fost atins de deochi dacă te confrunți cu: „Somn zbuciumat sau insomnie, dureri de cap, dureri de inimă, greaţă. Se pot deochia nu numia oamenii, ci şi vitele, care încep să tânjească. Păsările deocheate se ciupesc una pe alta, stupii se pustiesc de albine, pomii se usucă, laptele nu mai dă unt”, conform click.ro. 

Părintele Calistrat a oferit sfaturi

Părintele Calistrat, implicat de curând într-un scandal după ce a lovit o femeie, a făcut declarații despre subiect. Acesta susține că deși nu se crede neapărat în deochi, i s-a întâmplat să-i cadă victimă chiar în timp ce săvârșea spovedania credincioșilor.

ADVERTISEMENT

În plus, preotul a spus care este leacul ce alungă deochiul: „Mi s-a întâmplat la rând acolo cu tot felul de oameni pe care îi spovedesc câteodată să casc într-un mod diabolic de se rup fălcile sau chiar.

Și la moliftele Sfântului Vasile când mai citeam câteodată rugăciunea. Dar nu așa…ci de parcă nu ai fi dormit de un an de zile. Zici să se rupeau fălcile din încheieturi. Și atunci, în momentul respectiv se spune de 7 ori Tatăl nostru.

ADVERTISEMENT

Se ia o gură de aghiasmă, indiferent dacă ai mâncat, dacă nu ai mâncat, aghiasma este ajutătoare nu este nimicitoare. Sau spui Șapte Împărate Ceresc”, a dezvăluit părintele Calistrat Chifan.

ADVERTISEMENT
Tags: