Cum poți să scazi rata la credit cu 1.000 de lei pe lună. În contextul în care dobânzile au crescut fulgerător, în ultimii ani, foarte mulți dintre români au căutat soluții pentru a plăti rate mai mici sau pentru a reduce perioada la creditele ipotecare.
Cei mai mulți dintre ei au apelat la refinanțări sau rescadențări. Potrivit Observator, anul trecut, peste 90 la sută dintre creditele ipotecare au fost refinanțări. Specialiștii spun că, alegând această variantă, rata lunară poate scădea semnificativ.
Clienții băncilor trebuie să analizeze foarte bine ofertele, pentru a o alege pe cea mai bună. Una dintre cele mai avantajoase dobânzi pentru creditele ipotecare este de 4,99%, pe perioada fixă de trei ani, precizează sursa citată.
Datele instituțiilor financiare arată că în ultimul an, creditele noi pentru locuințe s-au ridicat la doar un miliard de euro. În schimb, refinanțările și restructurările au ajuns la 18 miliarde de euro.
„Vedem un trend de creştere a refinanţărilor, un trend care e justificat de ofertele comerciale pe care băncile le au în desfăşurare”, a transmis Vlad Huțuleac, director credite bancă, pentru Observator.
Dacă pentru un împrumut de 500.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata era de circa 3.700 de lei, după refinanțare poate scădea la 2.700 de lei. În plus, dobânda este fixă după acest pas.
Brokerii de credite spun că refinanțarea se poate face fie la banca la care clientul are deja creditul, fie la o altă instituție. Există anumite costuri care vor fi achitate pentru analiza dosarului, evaluarea imobilului, etc.
Acestea pot ajunge până la 5.000 de lei, dacă vorbim de un împrumut de 100.000 de euro. „Rata lunară scade, costul total al creditului, implicit suma totală de rambursat.
Refinanţarea se poate face inclusiv după achitarea primei rate. Adică la minim 30 de zile după ce s-a aprobat creditul”, a transmis Irina Ștefan, broker de credite.