Mucegaiul de pe plante nu este deloc sănătos pentru florile pe care le ai în casă. Acesta poate duce la moartea plantei într-un timp extrem de scurt, dar cum poți scăpa de el. Experții folosesc un condiment util în bucătărie și care nu are un preț foarte mare.
Petele albe care apar pe suprafața pământului din ghiveci sunt un semn rău. Acestea sunt, de fapt, mucegai care apare atunci când solul este umed în mod constant. În această situație se ajunge la putrezirea rădăcinilor.
Umiditatea din încăpere este un alt factor care poate declanșa această problemă. Atunci când solul nu este drenat bine florile încep să se usuce. Specialiștii susțin că mucegaiul poate fi eliminat cu un simplu condiment.
Acesta este folosit la preparatele culinare dulci și nu lipsește din gospodărie. Constă în scorțișoară care se pune pe pământ, după ce a fost îndepărtat stratul superior de sol contaminat. Se înlocuiește cu un pământ proaspăt.
Mucegaiul de la plante se îndepărtează cu o lingură sau cu o ustensilă. Acesta nu trebuie să se amestece prea mult cu pământul din ghiveci. Scorțișoara care se pune deasupra are rolul de a preveni reapariția mucegaiului.
Experții spun că trebuie să se aștepte până când pământul începe să se usuce. Ulterior, se completează cu un alt strat nou de pământ. Pe solul din ghiveci se poate pune și cărbune activ pisat, care are proprietăți antifungice.
În altă ordine de idei, este foarte important să se reducă frecvența udărilor. Mai mult, iubitorii de plante trebuie să se asigure că ghiveciul are un drenaj bun. Dacă mucegaiul este prezent pe frunze, atunci se elimină cu un șervețel umed.
În această situație se poate folosi și o soluție simplă și la îndemâna tuturor. Se face dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu care se dizolvă într-un litru de apă. De asemenea, o altă variantă eficientă reprezintă amestecul de oțet și apă.