News

Cum poți scăpa de o rată de 1800 de lei cu o plată de doar 170 de lei. Detaliul știut de puțină lume

Românii au mari probleme în a-și plăti ratele care sunt tot mai mari, însă există un truc pe care puțină lume îl știe, care le poate economisi bani.
04.02.2023 | 22:24
Cum poti scapa de o rata de 1800 de lei cu o plata de doar 170 de lei Detaliul stiut de putina lume
Truc rate, cum poți scăpa de o parte din datorie. Foto: Ghișeulonline
ADVERTISEMENT

Mai exact, potrivit lui Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, oamenii se pot folosi de acest truc pentru a plăti doar 170 de lei dintr-o rată de 1800 de lei și, astfel, să nu aibă probleme cu banca.

Trucul neștiut de multă lume când plătesc ratele

În direct la Pro TV, Asoltanie le transmite românilor că primul lucru pe care îl au de făcut e să verifice atent pe scadențarul de la bancă cât e dobânda și cât e valoarea ”principalului”.

ADVERTISEMENT

Atunci când o persoană sau o familie vrea să-și facă un credit, se concentrează mai multe rata lunară, cât am de dat în fiecare lună la bancă. În regulă, ăla e un număr important care te ține uneori treaz noaptea, dar mai important este să știi cum e formată rata aia, mare, mică, din ce în ce mai mare în ultima perioadă, pentru că dobânzile au tot crescut”, și-a început discursul specialistul.

Puțină lume realizează că atunci când se plătește o rată e foarte important cât din această rată e dobânda și cât valorează principalul ratei. În funcție de asta poate fi folosit un truc care duce la o economie importantă pentru cel puțin o lună de zile.

ADVERTISEMENT

”I-aș invita pe cei care au credite sau care vor de acum încolo să își facă, să se uite mai atent pe acel scadențar pe care îl primesc de la bancă și pe care de multe ori îl luăm și îl aruncăm undeva uitând de el.

Dintr-o rată de 1.834 lei, principalul este 167 de lei și dobânda 1.666 lei. În aceste perioade cu dobânzi mari este foarte eficient să plătești anticipat cu reducerea perioadei.

ADVERTISEMENT

În momentul în care ți-ai plătit rata lunară și mai faci rost de încă 170 de lei să zicem, sau o bucată de principal, și o achiți cu reducerea perioadei, în momentul în care tu ai mai achitat un astfel de principal, ai mai stins o lună și a dispărut dobânda. Cu 170 de lei tu poți să-ți stingi o rată care te-ar fi costat 1.800 de lei”, a completat expertul la Pro TV.

Această plată trebuie făcută a doua zi după data scadentă și, cel mai important, persoana respectivă trebuie să ceară reducerea perioadei creditului.

ADVERTISEMENT

Românii au mari probleme în această perioadă cu plata ratelor, în special dacă au optat pentru o dobândă variabilă, care e practic singura variantă pentru un credit lung, ipotecar, pe zeci de ani.

ADVERTISEMENT