News

Cum poți tăia 400 de lei pe an din factura la curent electric. Aparatele care consumă și când nu le folosești

Factura la electricitate ar putea fi cu peste 400 de lei mai mică anual. Cu condiția să scoatem din priză electrocasnicele pe care nu le folosim, spun specialiștii.
20.03.2023 | 22:54
Cum poti taia 400 de lei pe an din factura la curent electric Aparatele care consuma si cand nu le folosesti
Un gest simplu poate aduce economii importante la factura de electricitate Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Aparatura lăsată în modul stand-by consumă între 40% și 70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării, arată datele unei analize recente realizată de o companie de electricitate.

Aparatele care consumă și când nu le folosești

Dispozitivele electronice precum televizorul, laptopul, routerul de internet, iluminatul ambiental etc., au o componentă de consum „ascunsă”, de care poate nu suntem conștienți, dar pe care o putem elimina, obținând în acest fel economii substanțiale, explică autorii analizei.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, arată datele, un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top zece consumatori de energie electrică din locuință. De aceea, specialiștii îi sfătuiesc pe cei care își doresc să-și achiziționeze un televizor să aleagă unul din clasa energetică A sau A+.

Potrivit aceleiași analize, citată de Digi24.ro, televizoarele led consumă mai puțin decât cele de tip plasmă, iar laptopul sau tableta au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.

ADVERTISEMENT

”În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și 1,20 – 1,30lei.

Dacă ar fi să luăm un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priză, folosim doar 2-3 ore pe zi, îl lăsăm în priză, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, explică Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă.

ADVERTISEMENT

Un efort prea mare

În ciuda recomandărilor specialiștilor, multe persoane consideră că presupune un efort prea mare. ”Am cam multe de scos din priză; De exemplu congelatorul nu am cum sa îl scot, pentru că este carne în el; Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară;

Nu scot. Economie… am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur”, sunt doar câteva dintre motivele românilor.

ADVERTISEMENT

”Da, există o economie. Aceste economii s-ar putea să ajungă la ordinul zecilor de lei pe an, acum deja rămâne la decizia fiecărei persoane dacă se ocupă de economiile astea. Dacă toată aparatura ar fi scoasă din priză atunci când nu este folosită, factura de curent ar putea fi cu peste 400 de lei mai mică pe an”, a mai spus Levente Varvedo.

ADVERTISEMENT