Vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie sunt relevante pentru a beneficia de aceasta din urmă atunci când vei atinge pragul de pensionare. Mulți români nu știu la ce venit să se aștepte și își fac în minte calcule estimative. Însă, pot afla cele menționate, online, dacă respectă câțiva pași, destul de simpli.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este cea care poate oferi un răspuns despre pensia de care poți beneficia. Nu este neapărat nevoie să te prezinți la ghișeele instituției, ci poți accesa site-ul oficial și crea un cont de utilizator.
Vei găsi pe site un buton pe care scrie ”Autentificare”. Accesează-l și vei fi direcționat către o pagină unde va trebui să introduci e-mail-ul și parola pe care le dorești a fi utilizate și ți se va crea un cont cu care te vei putea conecta mereu.
Odată ce intri în meniu apeși pe secțiunea ”Datele mele din sistemul public de pensii”, încât să accesezi informațiile dorite. Mai departe, te ”orientezi” către generarea de rapoarte, iar în această parte poți opta pentru generarea unui document cu stagiile lunare de cotizare din evidența CNPP.
În general, ți se va arăta posibilitatea de a afla stagiile începând cu 2001, dar le poți afla și pe cele de dinainte de acest an, dacă vei apăsa pe ”Informații din carnetul de muncă” și apoi pe ”Generează raport actualizat”. Din aprilie 2001 nu mai sunt valabile carnetele de muncă.
Un carnet de muncă a fost înlocuit cu efectuarea unei evidențe elctronice de către reprezentanții CNPP. Ulterior, va dura câteva minute până când sistemul celor la CNPP îți va genera un raport actualizat.
Vei fi notificat prin e-mail când raportul este gata și îl vei putea descărca pe telefon, tabletă, calculator sau laptop. Fișierul se va găsi în pagina unde l-ai solicitat, adică la secțiunea ”Generarea raportului actualizat”.
Rapoartele pot fi lunare și actuale. Care este diferența dintre ele? Cele lunare îți vor arăta situația din fiecare lună, printre care zilele lucrate, veniturile, condițiile de muncă, punctajul, angajatorii care au cotizat pentru tine, plus vechimea totală de muncă.
Raportul anual îți va arăta detalii de ansamblu a stagiilor de cotizare. Informațiile lunare sunt omise. Este util doar dacă ți se percepe o perspectivă generală față de vechimea în muncă, acumulată într-un an.