Life

Cum pregătești mașina pentru iarnă. Ce nu trebuie să uiți să verifici

Cum ai grijă de autoturism pentru sezonul rece. Sfaturi practice pentru a feri mașina de eventualele neplăceri care pot apărea.
02.11.2022 | 12:13
Cum pregatesti masina pentru iarna Ce nu trebuie sa uiti sa verifici
Cum ai grijă de autoturism pentru sezonul rece. Sfaturi practice pentru mașina ta. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum pregătești mașina pentru iarnă. Ce nu trebuie să uiți să verifici înainte de prima ninsoare. Care sunt aspectele pe care e bine să le ai în vedere dacă ești posesorul unui autovehicul, când temperaturile încep să scadă.

Cum ai grijă de autoturism pentru sezonul rece. Sfaturi practice pentru mașina ta

Autoturismul are nevoie de o pregătire specială înainte de sezonul rece. Unul dintre lucrurile care trebuie verificate are legătură cu presiunea din anvelope, care trebuie să fie cea recomandată de producător.

ADVERTISEMENT

O presiune mică înseamnă un consum mai mare de combustibil. De asemenea, anvelopele nu trebuie să fie uzate dacă te pregătești pentru venirea iernii. Cele deteriorate sunt cele care au numai 4-5 mm de profil.

Pentru a verifica starea lor este nevoie de o monedă de 5 bani care se bagă în mijlocul anvelopei, într-unul dintre șanturi. În cazul în care linia se află sub inscripția bani, anvelopa trebuie schimbată.

ADVERTISEMENT

Dacă inscripția bani se vede la limită sau chiar intră în acel profil, atunci anvelopa nu este uzată și mai poate fi folosită. Înainte de venirea iernii trebuie verificată și vechimea anvelopei, adică DOT-UL, care este un număr format din 4 cifre.

Primele două cifre reprezintă săptămâna, în timp ce ultimele două sunt anul de fabricație. E important ca anvelopele să nu fie mai vechi de 4-5 ani.

ADVERTISEMENT

Sfaturi utile pentru mașină, înainte de prima ninsoare

Mașina trebuie să funcționeze corespunzător și din alte puncte de vedere, nu doar legat de anvelope. Așadar, farurile autoturismului trebuie curățate, reparate și becurile arse înlocuite acolo unde este cazul.

Lichidul de parbriz e recomandat să fie înlocuit atunci când temperaturile încep să scadă pe durata sezonului rece. Indicat ar fi unul care rezistă la frig. Verifică-l constant ca să nu înghețe. Antigelul trebuie completat până la valoarea optimă, dar și schimbat dacă este prea vechi.

ADVERTISEMENT

Caroseria mașinii adună foarte multă murdărie, sare și noroi, de aceea nu ar strica să fie aplicat un strat protector de ceară.

Înghețarea oglinzilor poate fi împiedicată cu ajutorul a două pungi speciale pentru păstrarea alimentelor în congelator. Pe timp de noapte, acoperă-le dacă nu vrei să pierzi timpul cu dezghețarea a doua zi de dimineață.

Bateria autoturismului trebuie verificată neapărat înainte de sosirea sezonului rece și cumpărată una nouă în cazul în care consumă mai multă energie sau motorul pornește greu.

Frânele sunt, de asemenea, esențiale și trebuie verificate pentru o funcționare optimă. Sarea și umezeala de pe timpul sezonului rece pot cauza probleme, de aceea e bine să mergi la un service auto pentru eventuale reparații.

ADVERTISEMENT
Tags: